Vervoer & mobiliteit

Het vervoeren van kinderen of jongeren met een beperking kan soms voor ouders een lastig vraagstuk zijn. Ook volwassenen hebben soms hulp nodig bij het zelfstandig verplaatsen buitenshuis. Bijvoorbeeld vanwege het ouder worden. Of vanwege een beperking.
De gemeente kan hierbij ondersteuning bieden via de Jeugdwet of de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Wat kunt u zelf nog?

Voorwaarde voor het aanvragen van een voorziening Wmo-vervoer is dat u geen andere mogelijkheid hebt om uzelf in de omgeving te verplaatsen. Dit betekent: dat u niet meer zelfstandig kunt autorijden of fietsen. Daarnaast kunt u geen gebruik (meer) maken van het openbaar vervoer of sociale voorzieningen zoals de Boodschappenbus.
Wij vragen u ook welke hulp u kunt inschakelen in uw directe omgeving. Bijvoorbeeld via uw familie, vrienden of buren. Misschien zijn hier mogelijkheden om mee te rijden. Of zijn zij bereid u te halen en te brengen. Het is belangrijk dat u kunt aantonen dat de hulp via de gemeente de enige oplossing is voor u.
Lees meer over:

Wist u dat?

Wist u dat er op het gebied van vervoer veel oplossingen zijn in onze samenleving? Voor de volgende voorbeelden heeft u geen beschikking via de gemeente nodig.

Voorbeeld 1: auto delen

Er komen steeds meer initiatieven voor het delen van auto's. Ideaal als u geen auto bezit, maar wel in staat bent om auto te rijden en in het bezit bent van rijbewijs-B. U kunt een auto delen via de website greenwheels.com of andere aanbieders.

Voorbeeld 2: aantrekkelijk busabonnement

Bent u 65 jaar of ouder? Dan kunt u met het Dal Vrij 65+ Zeeland abonnement vrij goedkoop reizen met de bus. Dal 65+ is een jaarabonnement met een sterk gereduceerd tarief. Zo kunt u na 9.00 uur voor enkele euro's per week onbeperkt reizen. U kunt uw abonnement gebruiken in alle Connexxion bussen in de provincie Zeeland. U kunt zelfs met Interliner 395 naar Rotterdam. Voor vele 65-plussers een perfecte én goedkope oplossing.
Kijk voor meer informatie op de website van Connexxion.

Voorbeeld 3: auto huren geschikt voor rolstoel en scootmobiel

Heeft u een beperking en geen auto? De Zonnebloemauto huren is dan een betaalbare oplossing (vanaf €40,- per dag). De auto's zijn volledig aangepast om een rolstoel of scootmobiel mee te nemen. Dankzij de verlaagde bodem- en oprijplaat rijdt u deze zo naar binnen. De bestuurdersplaats is niet aangepast. U kunt zelf een chauffeur regelen. Of u regelt dit via de Zonnebloem. Zij vragen dan een vrijwilliger om met u te rijden.
Inwoners van Walcheren huren de Zonnebloemauto via Welzorg.

Voorbeeld 4: goedkoop reizen met de trein

Wilt u goedkoop een dagje uit met de trein? De Nederlandse Spoorwegen (NS) heeft regelmatig kortingsacties. Een kaartje koopt u via de website van NS of andere bekende winkelketens. Daarnaast biedt NS ook de mogelijkheid om van deur tot deur te reizen. Ook voor mensen die afhankelijk zijn van een rolstoel biedt NS veel service.

Voorbeeld 5: reizen met Valys

Valys is er voor reizigers met een mobiliteitsbeperking die uitstapjes buiten de eigen regio willen maken. Op familiebezoek of een dagje erop uit? Als u verder van huis wilt, dan brengt Valys taxivervoer u van deur tot deur tegen een aantrekkelijk tarief. Daarnaast biedt Valys u ook verschillende mogelijkheden om de taxi te combineren met de trein. Met Valys kunt u een treinreis zelfstandig maken, of onder begeleiding.

Bent u benieuwd welke oplossingen er zijn zonder dat u een beroep doet op de Wmo en de Jeugdwet? We denken graag met u mee!

Vervoersvoorzieningen via de Wmo

Is er geen andere oplossing te vinden dan gemeentelijke ondersteuning? Dan kunt u een aanvraag doen voor ondersteuning via de Wmo. De gemeente kan verschillende oplossingen bieden voor hulpvragen over vervoer.

  • U kunt bijvoorbeeld een hulpmiddel aanvragen, zoals een driewielfiets of een scootmobiel. Lees meer hieroverop de pagina Een lichamelijke beperking;
  • Voorziening Collectief Vervoer: een taxi op afroep. Het collectief vervoer is bedoeld zodat u mee kunt blijven doen in het sociale leven en de maatschappij. Let op: dit vervoer is niet bedoeld voor dagelijks vervoer naar werk, school of dagbesteding. lees meer hierover op de pagina Wmo-voorzieningen.

Aanvraag Wmo-voorziening

Zie voor meer informatie de pagina Aanvraag Wmo - stappenplan.

Leerlingenvervoer en Jeugdvervoer

Voor jongeren zijn er verschillende vormen van vervoersvoorzieningen via de gemeente.

Voorbeeld: Meneer Dekker (80 jaar) vraagt een scootmobiel aan

Autorijden gaat niet meer voor meneer Dekker. Ook fietsen voelt niet meer veilig vanwege een beperking. Hij vraagt een scootmobiel aan via de Wmo.

In gesprek

We gaan met meneer in persoonlijk gesprek. Zijn dochter is hierbij aanwezig. Meneer woont in een klein Walchers dorpje zonder goed openbaar vervoer. Hij biljart bij een vereniging 15 kilometer verderop. Verder eet hij iedere week bij zijn dochter in Middelburg. Dit is een half uurtje met de auto. Meneer Dekker wil dit graag blijven doen. Hoe kan dit opgelost worden?
Hij kan helaas niet meerijden met andere leden van de biljartvereniging. Ook zijn dochter of anderen in zijn sociale netwerk kunnen niet wekelijks met hem rijden. We komen tot de conclusie dat meneer zelf geen oplossing kan vinden voor zijn vraag.

Een andere Wmo-voorziening dan aangevraagd

De scootmobiel blijkt geen goede oplossing. Want die rijdt met een snelheid van maximaal 12 kilometer per uur. Dit betekent dat meneer Dekker lang onderweg zal zijn. We adviseren daarom een Collectief Vervoerspas via de Wmo. Meneer is hiermee goed geholpen. Als hij naar de biljartvereniging of naar zijn dochter gaat, wordt hij met een taxi gehaald en gebracht. Vooraf reserveren is het enige wat hij moet doen.
Lees meer over een persoonlijk gesprek.

Dit voorbeeld is echt gebeurd. De omschrijving is aangepast zodat deze situatie niet te herleiden is.