Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Logo van Gemeente Vlissingen

2020

Januari 2020: -Februari 2020: Janneke Verheij-Hoekstra

"Ik vind het heerlijk om mensen in de watten te leggen"

Janny Verheij-Hoekstra werkt nu ruim 6 jaar bij Stichting Vier het leven. Ze doet jaarlijks allerlei culturele activiteiten met ouderen (65+). "Ik vind werken voor Vier het leven het leukste wat er is. Je bent samen een dagje of avondje uit naar een concert, film, museum of toneelvoorstelling."

Door Tara de Vriend

Een leuke avond

"Ik vind het fijn om te zorgen dat ouderen een leuke avond hebben. Sommigen zijn slechtziend en durven alleen nergens meer heen. Anderen zitten in een dreigend sociaal isolement. Het is gezellig om dan met hun op pad te gaan." Het varieert met wie Janny op pad gaat, meestal met 1 tot 3 ‘gasten’. Want zo noemt ze de ouderen die met haar mee gaan.
"Ik bel 3 dagen van tevoren naar mijn gasten op hoe laat ik ze op kom halen. Op de dag zelf zorg ik dat ik op tijd bij ze voor de deur sta. En ik zet ze voor de deur van bijvoorbeeld het concertgebouw af. Daarna parkeer ik de auto en hang ik hun jas op en zorg voor een kopje koffie. Daarna mogen we naar onze gereserveerde plaatsen. In de pauze doen we gezellig samen een drankje. De bediening zorgt dan vaak al dat deze drankjes klaarstaan. Zo lief! En na afloop breng ik ze weer thuis en wacht ik netjes tot ze binnen zijn."

Stichting Vier het leven

Tijdens een vrijwilligersmarkt maakte Janny kennis met Stichting Vier het leven. Na een kennismakingsgesprek heeft ze zich toen ingeschreven. "Ik kan het iedereen aanraden. De waardering die je krijgt is zo bijzonder! De sfeer is warm en gezellig, niemand moppert. Het voelt ook als een uitje voor jezelf. De leukste opmerking die ik heb gehad is: ik voel me net de koningin, zo goed is alles verzorgd!"

Activiteiten

Halfjaarlijks krijgt Janny een kalender met activiteiten van Vier het leven. “En ik kan me dan inschrijven op deze evenementen. Ik hoor dan van de stichting terug wanneer ik mee mag. Soms sta ik reserve bij een evenement. Ik ga ongeveer één keer per maand op pad voor de stichting. Ik werk voornamelijk op Walcheren, maar soms als ze vrijwilligers tekort komen op Beveland dan spring ik daar bij. Enige is dan wel dat ik soms in Goes gasten moet ophalen, terwijl we naar de Schouwburg in Middelburg gaan. Ook dat hoort bij het vrijwilligerswerk.”

Vrijwilligersbijeenkomst

Janny gaat 2 keer per jaar naar een vrijwilligersbijeenkomst van de landelijke stichting. Hier wisselen alle vrijwilligers ervaringen met elkaar uit. "Erg leuk altijd om zo op deze manier met zijn allen samen te komen.
Binnenkort hebben we weer een erg gezellig lunchconcert in de kerk in Oost-Souburg met het koor Te Quiero. Zij spelen van alles wat: van Bach tot Beatles, van barok tot musical, van Mozart tot filmmuziek. Dit is jaarlijks een populair evenement voor de ouderen. We zijn dan al gauw met 20 gasten en 8 vrijwilligers."

 

Maart 2020: -

 

  

April 2020: -

 

   

Mei 2020: Thea de Smit - Parent

"Met z'n allen zingen maakt emotie los"

De Stichting Feest van Herkenning organiseert onder de naam ‘Feest van muziek’ zangbijeenkomsten voor mensen met (gevorderde) dementie in zorg- en welzijnsorganisaties in Zeeland.
Thea de Smit - Parent is hier sinds vorig jaar vrijwilliger. “Het doel is mensen blij en vrolijk maken met muziek. Mooie herinneringen boven brengen. Samen lachen en huilen. Deze emoties liggen bij mensen vaak dichtbij elkaar.”

Door Tara de Vriend

Dagbesteding en verpleeghuizen

Thea gaat langs dagbestedingen en verpleeghuizen. “Zo was ik laatst bij de dagbesteding in Paauwenburg. Ze zaten daar met zijn tienen aan tafel op mij te wachten. Ik had een bosje tulpen meegenomen als binnenkomer. Zo van ‘fijn dat ik hier mag komen, ik heb iets voor jullie mee!’. En daarna start ik gelijk een bijpassend liedje. In dit geval het lied tulpen uit Amsterdam. Die kent iedereen wel. Andere liedjes die goed in de smaak vallen zijn: ‘Daar was laatst een meisje loos’ en ‘Ik heb mijn wagen volgeladen’.”

Muziek app

Ze werkt sinds oktober 2019 voor de vrijwilligersorganisatie. Dit sinds Feest van Herkenning een app heeft ontwikkeld met muziek, waardoor vrijwilligers mee konden doen die geen instrument bespeelden. Vrijwilligers gaan met een geluidbox en map met muziekteksten langs bij mensen. “Daar was ik zo blij mee he, dat ik eindelijk voor de stichting aan de slag mocht. Zingen ligt mij, ik zing al mijn hele leven. Muziek staat voor vrolijkheid en gezelligheid. Het brengt mensen dichter bij elkaar. Het is mooi om te zien wat het doet bij anderen.”
Ze vertelt verder: “Nadat ik 40 jaar met hart en ziel in het onderwijs had gewerkt, kwam ik met een burn-out thuis te zitten. Nadat ik me weer wat beter voelde dacht ik: wat nu? Ik ga niet thuiszitten achter de geraniums. En zo kwam ik eerst drie jaar bij het PG-Familiekoor van Ter Reede en daarna bij Feest van Herkenning terecht. Het is zo fijn om mensen te kunnen helpen en blij te kunnen maken. Muziek maakt echt iets los bij mensen.”

Goed gevoel

Het leuke aan het vrijwilligerswerk voor Feest van Herkenning? “Dat is dat je niet hoeft te presteren, je hoeft alleen maar goed te doen. Als ik bijvoorbeeld een noot verkeerd zing, vindt niemand dat erg. Want daar gaat het niet om. Het geeft zo’n goed gevoel, iets voor anderen doen. Anderen een lach om hun gezicht geven. Daar haal ik mijn motivatie uit.”
Het grootste compliment? “Nou laatst zei een van de mensen waar ik was geweest: je mag weer terugkomen hoor! En dat is zo fijn om te horen. Het was ook echt een geslaagde middag. Voor herhaling vatbaar!”

Bijeenkomst vrijwilligers

Ze hebben regelmatig een bijeenkomst met alle vrijwilligers uit Zeeland. Om ervaringen te bespreken en om te kijken welke verbeteringen ze kunnen doorvoeren. “Zo inventariseren we regelmatig aan welke liedjes behoefte is. Zo hebben we laatst een aantal nummers van Frans Bauer en André Hazes toegevoegd. Daar kan ik dan binnenkort weer mensen blij mee maken.”

Dit interview werd gehouden voor de COVID-19 crisis. De Stichting Feest van Herkenning biedt momenteel haar activiteiten online aan, om zo toch de mensen in de zorg- en welzijnsorganisaties te bereiken.

 

 

Juni 2020: Inge Caljouw

Vorige week bereikte ons het droevige bericht dat Inge Caljouw is omgekomen door een verkeersongeluk. Ze overleed op 14 juni jl. in het ziekenhuis aan de zware verwondingen, die haar waren toegebracht toen een autobestuurder onder invloed haar van haar handbike reed.
Inge schreef 5 jaar lang de portretten van de Vlissingse Helden, Vlissingse vrijwilligers. Elke maand een interview in de Vlissingse Bode. Ze was enorm bevlogen. Wanneer we wat extra handen nodig hadden bij een evenement was ze altijd bereid bij te springen en natuurlijk wist ze ook daar dan weer een leuk verhaal van te schrijven.

Oprecht geïnteresseerd

Inge kon goed met mensen omgaan en was oprecht geïnteresseerd in de verhalen die zij te vertellen hadden. Het interviewen en schrijven leek haar dan ook gemakkelijk af te gaan. Ze vond het heel leuk om te doen omdat ze hierdoor ontzettend veel mensen ontmoette, met allemaal een eigen verhaal. Inge zei vaak dat vrijwilligers zulke vriendelijke mensen zijn. Wij denken dat dit veel zegt over hoe zij was. Slechts 2 keer vertelde ze dat het interview wat moeizaam verliep, maar zelfs dan was daar in het verhaal niets van te lezen.
In totaal heeft Inge ruim 60 mensen geïnterviewd. Stuk voor stuk prachtige verhalen waarmee zij de veelzijdigheid van vrijwilligerswerk heel mooi wist te verwoorden. We kunnen niet anders zeggen dan dat Inge het verdient om zelf ook als Vlissingse held te worden benoemd!

Lieve Inge, bedankt voor alle mooie verhalen.
Debby Wolff en Marieke Besuijen