Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Logo van Gemeente Vlissingen

Portret van de maand

In samenwerking met Welzijn Veere en Samen Vrijwillig Middelburg, vindt u vanaf januari 2021 elke week een 'Vrijwilligersportret' in de De Faam Walcheren. Om beurten staat een vrijwilliger uit de gemeente Vlissingen, Veere of Middelburg centraal.
Een keer in de 3 weken ziet u een Vrijwilligersportret uit Vlissingen. Dit portret nemen wij elke maand op in deze rubriek.
 

Portret van de maand maart 2021: Anneloes Steglich

Activiteiten organiseren in De Herberg

Aan het Bellamypark staat De Herberg, een ontmoetingscentrum en open huis voor iedereen. Anneloes Steglich (69 jaar) organiseert er met de andere vrijwilligers de activiteiten.
Anneloes is lid van de Kerkenraad van de PKN, de Sint Jacobskerk. Haar opdracht voor De Herberg is om niet alleen voor de leden van de kerk, maar voor iedereen activiteiten te creëren. Lastig in coronatijd maar Anneloes heeft genoeg ideeën die ze uit kan voeren. 

Luisterend oor

"Omdat De Herberg op een punt in de stad zit dat door veel mensen wordt gepasseerd, zijn onze ramen nu onze etalage. Zo bereiken we de mensen ook al is het nu natuurlijk veel minder. Wat wij hier doen is een luisterend oor bieden aan wie dat nodig heeft. Een kopje koffie drinken met mensen die daar behoefte aan hebben, vaak omdat zij alleen zijn. Maar wij bieden ook activiteiten aan of doen een spelletje."

Spreekuur, tabletcafé en boeklezingen

"Daarnaast wordt hier ook vergaderd, wordt er spreekuur gehouden door Schuldhulpmaatje, is er een tabletcafé waar we mensen leren omgaan met hun tablet of mobieltje. Ook houden we thema-avonden over milieu-, ethische of maatschappelijke vraagstukken en worden er boeklezingen gehouden."
Genoeg te doen dus in De Herberg. "We hebben zo'n 35 vrijwilligers en die mensen hebben we stuk voor stuk hard nodig. Onze etalage-achtige ramen gebruiken we nu om posters op te hangen met inspirerende teksten van bijvoorbeeld Nelson Mandela, Greta Thunberg of Johan Cruijff.  En in de aanloop naar Pasen komt er weer iets nieuws. We willen ook iets uitstralen zolang we nog niet open zijn.”

Voor iedereen 

"Daarnaast willen we ons nuttig maken voor de gemeenschap. Niet alleen voor de kerkleden maar zoals gezegd, voor iedereen. Wij zijn er niet alleen voor gelovigen. In het begin van de coronaperiode hebben we wat activiteiten verplaatst naar de Sint Jacobskerk. Maar ook dat bleek uiteindelijk niet verstandig ook al heb je daar genoeg ruimte. Dus we roeien met de riemen die we nu hebben. 
Mocht het echt nodig zijn dan zijn onze vrijwilligers bereid om telefonisch in gesprek te gaan."

        

Portret van de maand februari 2021: Sjaak Vermeulen

Restauratie brandweer Ford 1937

Bij vrijwilligerswerk denk je al snel aan iets doen voor een ander. Maar je kunt je ook vrijwillig inzetten om iets te willen behouden.
Zoals Sjaak Vermeulen (61 jaar), voormalig Commandant bij de Stadsgewestelijke Brandweer Vlissingen-Middelburg. Al jaren zet Vermeulen zich in voor het behoud van de brandweer Ford 1937. 
"Het mooie is dat de Ford 1937 altijd in Vlissingen is gebleven, ook toen hij al niet meer werd ingezet. Hij staat nu 25 jaar stil en het doel van onze stichting is om hem geleidelijk, zonder haast en weloverwogen te restaureren zodat hij behouden blijft voor Vlissingen." 
Dat het allemaal niet vanzelf gaat mag duidelijk zijn. "Gelukkig zijn er nog steeds onderdelen voor de V8 motor te koop via internet, want die moeten vaak uit het buitenland komen. Maar het werk aan de carrosserie is allemaal handwerk. Wij hebben 15 vrijwilligers in onze vrijwilligerspool, waarvan er 7 tot de vaste kern behoren.

Plan

"Op woensdagavond is het onze vaste klusavond. De wagen heeft jaren in de kazerne in Oost-Souburg gestaan. Daar kwam een waterwagen bij, dus was er geen plek meer voor de Ford. Nu staat hij in de kazerne aan de Olympiaweg in Vlissingen.
Het plan ligt er om als de wagen optisch en motorisch in orde is, hem ten toon te stellen in een glazen vitrinegebouw. En om hem te gebruiken bij evenementen als jaarmarkten, Rescue Vlissingen, oldtimer shows, een open dag of in de verhuur als trouwauto voor een brandweer collega."

Stichting Brandweerford 1937

In 2003 werd de Stichting Brandweerford 1937 opgericht. Uiteraard kon er niet direct met de restauratie begonnen worden. Binnen enkele jaren hadden de vrijwilligers voldoende geld bij elkaar om te kunnen starten.
"Daar ging wel het nodige aan vooraf. We kregen van de gemeente destijds een startersbedrag en zijn driftig op zoek gegaan naar sponsoren. Gelukkig hebben we die gevonden en daarnaast ook het nodige van particulieren ontvangen. Er zijn bedrijven die ons steunen in het uitvoeren van werk. Een bedrijf dat het spuitwerk kosteloos doet, een glashandel die spiegels heeft geleverd of een woonwinkel die de lederen banken in de wagen heeft gerepareerd. En wij als vrijwilligers rekenen ook wel eens zelf iets af. Dat gaat dan zo." 

        

Portret van de maand januari 2021: Hans Tuinstra

Meehelpen in het Odensehuis

Het Odensehuis is een inloophuis voor mensen met dementie en hun mantelzorgers, dat hen in een ongedwongen en informele sfeer advies en ondersteuning biedt. Het is laagdrempelig en heeft een informele sfeer. Met als uitgangspunt: een samenleving waarin men naar vermogen kan blijven deelnemen, zolang mogelijk wordt aangesproken op eigen ideeën en verantwoordelijkheden en elkaar naar behoefte en mogelijkheid ondersteunen.
Hans Tuinstra ging als mantelzorger voor zijn vrouw geruime tijd mee naar het Odensehuis. Na haar overlijden is hij er blijven hangen, nu als vrijwilliger voor de andere deelnemers.

Hans:
"Mensen die hier komen hebben last van vergeetachtigheid, geheugenverlies of beginnende dementie. Door hen hier te helpen tijdens activiteiten als houtbewerking, houtbranden, bloemschikken of iets maken van papier draag ik mijn steentje bij. Als de deelnemers aan het einde van de dag weer naar huis gaan met een glimlach op hun gezicht. Die glimlach geeft me voldoening en bevestigd dat ik het niet voor niks doe.
Op deze manier kunnen mensen nog meedraaien in de maatschappij. We laten mensen hier doen wat ze nog kunnen en waar nodig ondersteun ik hen. Ik vind het leuk om te doen, zo heb ik wat om handen. Ik heb hier mijn plekje wel gevonden."