Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Logo van Gemeente Vlissingen

Portret van de maand

In samenwerking met Welzijn Veere en Samen Vrijwillig Middelburg, vindt u vanaf januari 2021 elke week een 'Vrijwilligersportret' in de De Faam Walcheren. Om beurten staat een vrijwilliger uit de gemeente Vlissingen, Veere of Middelburg centraal.
Een keer in de 3 weken ziet u een Vrijwilligersportret uit Vlissingen. Dit portret nemen wij elke maand op in deze rubriek.
 

Portret van de maand mei 2021: Rachel Verhagen

Medisch vrijwilliger bij Event-Safe

Overdag geeft ze les aan moeilijk lerende kinderen, 's avonds en in de weekenden is ze medisch vrijwilligster bij Event-Safe.
Maar in coronatijd verleent ze ook nazorg in de Zeeuwse vaccinatiestraten. Rachel Verhagen (26) uit Vlissingen is een enthousiaste duizendpoot, die graag mensen helpt in geval van nood.

Training

"Jammer dat er op het moment weinig evenementen zijn, maar met Bevrijdingsfestival waren we toch gewoon paraat" vertelt Rachel.
"Er kan altijd iets gebeuren waar meerdere mensen bij elkaar, zijn dus dan zijn wij er ook. In de wintermaanden als het rustig is, krijgen wij bij Event-Safe onze EHBO trainingen en herhalingen en evalueren we wat we bij verschillende evenementen hebben meegemaakt.”

Evenementen

“Bij evenementen moet je denken aan Winter Wonderland, het Foodtruckfestival of de Sinterklaasintocht. Het ene moment is het rustig, het andere moment moeten alle zeilen bijgezet worden omdat iemand bijvoorbeeld bij een hap van een broodje een wesp heeft binnen gekregen.
Of de combinatie van drugs en alcohol tijdens een evenement, dat wil ook nog wel eens verkeerd uitpakken. Dan kan een situatie in tijd van een seconde omdraaien.”

Afwisseling

“Het werk is zeer gevarieerd en het leukste is het ontmoeten van al die mensen. Het gaat om je uitstraling zodat mensen weten dat als er iets gebeurt, jij er bent om hen te helpen en alles oké is.
Soms komen mensen van tevoren al melden dat ze ergens allergisch voor zijn of medisch iets speciaals hebben. Want hoe beadem je iemand met een canule wanneer dat nodig is? Daar worden wij allemaal prima op voorbereid."

Vrijwilliger

Iedereen boven de 18 jaar met een Oranje Kruis- of gelijkwaardig EHBO-diploma kan zich aanmelden als vrijwilliger bij Event-Safe. Intern kun je als vrijwilliger aanvullende trainingen volgen.
"Mijn vriendenkring is wel eens jaloers, want zolang alles goed gaat sta je vooraan bij een podium of optreden. Dat is boffen als je favoriete band daar dan net staat. Maar als zich iets voordoet komen we direct in actie om te helpen, want daar zijn wij voor."

      

Portret van de maand mei 2021: Lucas Waisapy

Vrijwilliger bij Stichting Mae Uku

In maart 2021 was het 70 jaar geleden dat de 1e groep Molukse KNIL-militairen in Nederland arriveerden. Ze kwamen per boot aan in Rotterdam. Er volgden nog 11 schepen met aan boord zo'n 12.500 Molukkers. Het plan was om de mensen tijdelijk te huisvesten, onder andere in Oost-Souburg.
Inmiddels bestaat de wijk al 60 jaar. En daar, midden in de wijk staat het gebouw van de Molukse welzijnsstichting Mae Uku.

4e generatie

We treffen er Lucas Waisapy, een van de vrijwilligers. Met zijn 77 jaar behoort hij inmiddels tot de 4e generatie Molukkers in de wijk.
"Ik werd jaren geleden gevraagd om het beheer en de bar op me te nemen. Dat heb ik gedaan, met veel plezier. Het bord aan de gevel heb ik zelf gemaakt. Vóór coronatijd hield ik me ook bezig met de inkoop. Nu ligt alles stil, dat is jammer want een feest geven of een verjaardag vieren kan goed hier. Daar zijn onze huizen te klein voor. En in de Beth Cherem kerk is dat ook niet mogelijk. Normaal gesproken ben ik hier iedere dag. Ik heb tot ik ging trouwen in de wijk gewoond. Nu woon ik verderop in het dorp."

Mae Uku

"Maar het is zo als gezegd, Mae Uku staat voor Komt Tesamen. Hier treffen wij elkaar." 
Voor het 2e jaar op rij kan ook het Midzomerfeest niet doorgaan. "Jammer maar ik geniet nog na van het feest van 10 jaar geleden. Toen bestond de wijk 50 jaar en dat is groots gevierd. Met een enorme tent op het grasveld hier achter, wat was het druk en gezellig."

Veel activiteiten

Lucas gaat door met zijn vrijwilligerswerk. "Er hebben zich weer wat mensen aangemeld, maar iedereen heeft druk. Zelfs de ouderen onder ons. Dat is op zich een goed teken dat zij hun bezigheden hebben, maar vrijwilligers heb je nooit genoeg. Zeker niet als je iets wilt organiseren.
Buitenom corona is er iedere dag wel iets te doen in Mae Uku. Bingo, creatieve activiteiten, line dance en de Dansgroep Bunga Cengkeh. Ook worden er wandeltochten en een badmintontoernooi georganiseerd. We ontmoeten elkaar dus heel vaak hier."

      

Portret van de maand april 2021: Anton Heystee

Vrijwilliger bij Burenhulp Paauwenburg van ROAT

Anton Heystee (81) raakte via de inloop- en koffieochtend in Westerzicht betrokken bij Stichting ROAT. "Ik ben iemand die graag anderen helpt. Of het nu kinderen, ouderen of de middenmoot zijn. Bij ROAT rolde ik eigenlijk van het een in het ander. Zo hielp ik mee met de zomerspelen. Dat is een uitdaging voor de jeugd, met zijn stormbaan, klimbaan en rodeo stier. Het is soms wel vermoeiend maar het geeft me ook veel energie."

Dienstbaar

Heystee woont zelf in Paauwenburg, een wijk waar buiten coronatijd veel te doen is. "Dat neemt niet weg dat ik me ook nu dienstbaar kan maken hoor. 
Zo zijn we er het project 'Burenhulp' begonnen. Met een grote poster in de supermarkt en flyers die mensen mee kunnen nemen naar huis worden zij geattendeerd op de mogelijkheid om een beroep op ons te doen . En die hulp varieert van het snoeien van de heg tot samen een boodschapje doen. Maar ook gewoon samen aan de koffie en een praatje maken doen we. Soms zijn de gesprekken best emotioneel. Maar dat is goed, ook daar kun je in helpen. Gewoon een luisterend oor bieden."

Eenzaamheid

De gemeente benadert bewoners in de wijk per brief en daarna maakt ROAT een afspraak voor een bezoek. Zo signaleer je ook eenzaamheid in de wijk, kom je bij mensen achter de voordeur. 
"Er is behoefte aan hulp, vaak bij alleenstaanden. Burenhulp is ontstaan naar aanleiding van hulpvragen die ons bereikten. Zoals het er nu voor staat zijn we van plan uit te breiden naar Oost-Souburg, want we zien dat het in een behoefte voorziet."

Multi-vrijwilliger

Heystee verveelt zich geen moment en geniet van de contacten. Want naast zijn vrijwilligerswerk bij ROAT (samen met zo'n 20 anderen), is hij ook actief voor de Stichting ALS.
Je kunt hem dus net zo gemakkelijk tegenkomen in Ter Reede achter een kraampje tijdens een markt. "Ach weet je, het geeft veel voldoening en ik doe het graag."

         

Portret van de maand maart 2021: Anneloes Steglich

Activiteiten organiseren in De Herberg

Aan het Bellamypark staat De Herberg, een ontmoetingscentrum en open huis voor iedereen. Anneloes Steglich (69 jaar) organiseert er met de andere vrijwilligers de activiteiten.
Anneloes is lid van de Kerkenraad van de PKN, de Sint Jacobskerk. Haar opdracht voor De Herberg is om niet alleen voor de leden van de kerk, maar voor iedereen activiteiten te creëren. Lastig in coronatijd maar Anneloes heeft genoeg ideeën die ze uit kan voeren. 

Luisterend oor

"Omdat De Herberg op een punt in de stad zit dat door veel mensen wordt gepasseerd, zijn onze ramen nu onze etalage. Zo bereiken we de mensen ook al is het nu natuurlijk veel minder. Wat wij hier doen is een luisterend oor bieden aan wie dat nodig heeft. Een kopje koffie drinken met mensen die daar behoefte aan hebben, vaak omdat zij alleen zijn. Maar wij bieden ook activiteiten aan of doen een spelletje."

Spreekuur, tabletcafé en boeklezingen

"Daarnaast wordt hier ook vergaderd, wordt er spreekuur gehouden door Schuldhulpmaatje, is er een tabletcafé waar we mensen leren omgaan met hun tablet of mobieltje. Ook houden we thema-avonden over milieu-, ethische of maatschappelijke vraagstukken en worden er boeklezingen gehouden."
Genoeg te doen dus in De Herberg. "We hebben zo'n 35 vrijwilligers en die mensen hebben we stuk voor stuk hard nodig. Onze etalage-achtige ramen gebruiken we nu om posters op te hangen met inspirerende teksten van bijvoorbeeld Nelson Mandela, Greta Thunberg of Johan Cruijff.  En in de aanloop naar Pasen komt er weer iets nieuws. We willen ook iets uitstralen zolang we nog niet open zijn.”

Voor iedereen 

"Daarnaast willen we ons nuttig maken voor de gemeenschap. Niet alleen voor de kerkleden maar zoals gezegd, voor iedereen. Wij zijn er niet alleen voor gelovigen. In het begin van de coronaperiode hebben we wat activiteiten verplaatst naar de Sint Jacobskerk. Maar ook dat bleek uiteindelijk niet verstandig ook al heb je daar genoeg ruimte. Dus we roeien met de riemen die we nu hebben. 
Mocht het echt nodig zijn dan zijn onze vrijwilligers bereid om telefonisch in gesprek te gaan."

    

Portret van de maand februari 2021: Sjaak Vermeulen

Restauratie brandweer Ford 1937

Bij vrijwilligerswerk denk je al snel aan iets doen voor een ander. Maar je kunt je ook vrijwillig inzetten om iets te willen behouden.
Zoals Sjaak Vermeulen (61 jaar), voormalig Commandant bij de Stadsgewestelijke Brandweer Vlissingen-Middelburg. Al jaren zet Vermeulen zich in voor het behoud van de brandweer Ford 1937. 
"Het mooie is dat de Ford 1937 altijd in Vlissingen is gebleven, ook toen hij al niet meer werd ingezet. Hij staat nu 25 jaar stil en het doel van onze stichting is om hem geleidelijk, zonder haast en weloverwogen te restaureren zodat hij behouden blijft voor Vlissingen." 
Dat het allemaal niet vanzelf gaat mag duidelijk zijn. "Gelukkig zijn er nog steeds onderdelen voor de V8 motor te koop via internet, want die moeten vaak uit het buitenland komen. Maar het werk aan de carrosserie is allemaal handwerk. Wij hebben 15 vrijwilligers in onze vrijwilligerspool, waarvan er 7 tot de vaste kern behoren.

Plan

"Op woensdagavond is het onze vaste klusavond. De wagen heeft jaren in de kazerne in Oost-Souburg gestaan. Daar kwam een waterwagen bij, dus was er geen plek meer voor de Ford. Nu staat hij in de kazerne aan de Olympiaweg in Vlissingen.
Het plan ligt er om als de wagen optisch en motorisch in orde is, hem ten toon te stellen in een glazen vitrinegebouw. En om hem te gebruiken bij evenementen als jaarmarkten, Rescue Vlissingen, oldtimer shows, een open dag of in de verhuur als trouwauto voor een brandweer collega."

Stichting Brandweerford 1937

In 2003 werd de Stichting Brandweerford 1937 opgericht. Uiteraard kon er niet direct met de restauratie begonnen worden. Binnen enkele jaren hadden de vrijwilligers voldoende geld bij elkaar om te kunnen starten.
"Daar ging wel het nodige aan vooraf. We kregen van de gemeente destijds een startersbedrag en zijn driftig op zoek gegaan naar sponsoren. Gelukkig hebben we die gevonden en daarnaast ook het nodige van particulieren ontvangen. Er zijn bedrijven die ons steunen in het uitvoeren van werk. Een bedrijf dat het spuitwerk kosteloos doet, een glashandel die spiegels heeft geleverd of een woonwinkel die de lederen banken in de wagen heeft gerepareerd. En wij als vrijwilligers rekenen ook wel eens zelf iets af. Dat gaat dan zo." 

        

Portret van de maand januari 2021: Hans Tuinstra

Meehelpen in het Odensehuis

Het Odensehuis is een inloophuis voor mensen met dementie en hun mantelzorgers, dat hen in een ongedwongen en informele sfeer advies en ondersteuning biedt. Het is laagdrempelig en heeft een informele sfeer. Met als uitgangspunt: een samenleving waarin men naar vermogen kan blijven deelnemen, zolang mogelijk wordt aangesproken op eigen ideeën en verantwoordelijkheden en elkaar naar behoefte en mogelijkheid ondersteunen.
Hans Tuinstra ging als mantelzorger voor zijn vrouw geruime tijd mee naar het Odensehuis. Na haar overlijden is hij er blijven hangen, nu als vrijwilliger voor de andere deelnemers.

Hans:
"Mensen die hier komen hebben last van vergeetachtigheid, geheugenverlies of beginnende dementie. Door hen hier te helpen tijdens activiteiten als houtbewerking, houtbranden, bloemschikken of iets maken van papier draag ik mijn steentje bij. Als de deelnemers aan het einde van de dag weer naar huis gaan met een glimlach op hun gezicht. Die glimlach geeft me voldoening en bevestigd dat ik het niet voor niks doe.
Op deze manier kunnen mensen nog meedraaien in de maatschappij. We laten mensen hier doen wat ze nog kunnen en waar nodig ondersteun ik hen. Ik vind het leuk om te doen, zo heb ik wat om handen. Ik heb hier mijn plekje wel gevonden."