Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Logo van Gemeente Vlissingen

Kostendelersnorm gewijzigd per 1 januari 2023

Gepubliceerd op 1 januari 2023
Stadhuis in Vlissingen

Met ingang van 1 januari 2023 is de leeftijdsgrens voor de kostendelersnorm gewijzigd. Die leeftijd is verhoogd van 21 naar 27 jaar.
Dat betekent bijvoorbeeld dat ouders met een bijstandsuitkering geen lagere uitkering krijgen zodra hun inwonende kinderen 21 jaar worden. Voor jongeren van 21 tot 27 jaar die zelf een bijstandsuitkering hebben, geldt dat huisgenoten van 27 jaar en ouder wél blijven meetellen voor kostendelersnorm.

Hoogte van de uitkering

De kostendelersnorm wordt gebruikt om te bepalen hoe hoog uw uitkering is. De leeftijdsgrens waarop huisgenoten meetellen voor de hoogte van uw uitkering, verandert nu. Per 1 januari 2023 geldt de leeftijdsgrens van 27 jaar ook voor niet-studenten. Dit betekent dat jongeren die medebewoner zijn en nog geen 27 jaar zijn, niet meetellen als kostendeler.

Nieuwe berekening van Orionis Walcheren

Hebt u dus één of meerdere medebewoners die jonger zijn dan 27 jaar en geen studie of opleiding volgen? Dan ontvangt u per 1 januari 2023 een hogere uitkering en krijgt u in januari 2023 een brief van Orionis Walcheren met de nieuwe berekening van uw uitkering.
Meer informatie leest u op de website van Orionis Walcheren.