Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Logo van Gemeente Vlissingen

Beschermd wonen via Wmo toegang van de gemeente

Gepubliceerd op 20 december 2021
Afbeelding van een zee met zonsondergang

Wanneer mensen wegens psychische en/of psychosociale problemen niet meer zelfstandig kunnen wonen, kunnen zij een tijdelijk verblijf krijgen in een instelling of wooninitiatief. Dit heet beschermd wonen. Beschermd wonen biedt in een stabiele omgeving herstelgerichte ondersteuning bij de dagelijkse regelmaat en activiteiten.

Nieuwe regeling

De toegang tot beschermd wonen is nu nog geregeld via het CZW-bureau. Vanaf 1 januari 2022 is de toegang geregeld via de Wmo toegang van de gemeente waar de cliënt woont. De gemeente onderzoekt dan samen met de cliënt of beschermd wonen nodig is. Het is mogelijk om daarbij ondersteuning te vragen van een team experts. De voorzitter van dit team is een onafhankelijke deskundige. Het doel is gezamenlijk te komen tot een passend ondersteuningsaanbod voor de cliënt.

Informeren

De Zeeuwse gemeenten informeren de aanbieders van beschermd wonen over de wijziging in toegang. Ook bestaande cliënten en andere zorgaanbieders worden geïnformeerd. Door de toegang tot beschermd wonen via de gemeente van de cliënt te laten lopen, is er een betere aansluiting bij het zorgaanbod in de eigen woonomgeving van de cliënt. Inwoners die vragen hebben, kunnen die vanaf 2022 stellen bij de Wmo toegang van de betreffende gemeente.