Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Logo van Gemeente Vlissingen

Wat vinden studenten van het Vlissingse Stationsgebied en Prins Hendrikweg?

Gepubliceerd op 26 mei 2021
Bus bij het NS station

Iedereen die regelmatig op de Kenniswerf te vinden is kent het wel, de lange stoet met studenten die van het Stationsgebied langs de Prins Hendrikweg naar HZ of Scalda loopt. Uit alle hoeken van Zeeland reizen studenten af naar de Kenniswerf en gebruiken daarvoor verschillende vervoersmiddelen.
Nu dit gebied een upgrade krijgt vanuit het compensatiepakket 'Wind in de Zeilen', is de mening van deze studenten dan ook erg belangrijk.

Reizigersonderzoek

Gemeente Vlissingen heeft daarom een reizigersonderzoek uitgevoerd onder studenten, om inzicht te krijgen in de beleving en verbeterpunten van het Stationsgebied en de Prins Hendrikweg.
We hebben contact gezocht met HZ University of Applied Sciences, die een module hebben ingericht rondom het Stationsgebied. Studenten van de opleiding Watermanagement hebben in de module ‘Introduction to Spatial Planning’ in de vorm van een video hun ideeën gedeeld. Ook is een online enquête verspreid en zijn studenten in het Stationsgebied bevraagd.

Studenten geven het Stationsgebied een rapportcijfer van 6,2

De studenten gaven hun mening over verschillende onderwerpen: de beleving en verblijfskwaliteit van het gebied, de OV-verbindingen en de verschillende vormen van mobiliteit en de samenhang met omliggende gebieden.

Uitkomsten

De studenten beleven het Stationsgebied en de Prins Hendrikweg als ‘industrieel’, ‘leeg’ en ‘rommelig’. Meer groen in het gebied wordt door een aantal studenten als verbeterpunt genoemd. Daarnaast is er behoefte aan goede voet- en fietspaden en meer overdekte wachtruimtes. Meer horecagelegenheden zijn ook welkom.
De studenten zijn over het algemeen wel erg tevreden met de OV-verbindingen en de aansluiting van de bus op de trein en boot, dat moet vooral zo blijven. De helft van de studenten geeft aan interesse te hebben in elektrische deelfietsen of scooters op het Stationsplein.

Studenten blijven betrokken in de ontwikkeling

De ideeën van de reizigersgroep studenten zijn waardevol en belangrijk. Daarom blijven studenten ook betrokken bij de verdere planvorming en ontwikkeling van het Stationsgebied en de Prins Hendrikweg. Door een studentenpanel samen te stellen kunnen periodiek plannen worden getoetst.
Volg jij een opleiding bij Scalda of aan de HZ University of Applied Sciences en reis je via het Stationsgebied? Geef je dan op voor het studentenpanel via e-mail kenniswerf@vlissingen.nl