Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Logo van Gemeente Vlissingen

Van één deelauto op de Kenniswerf naar 16 door heel Zeeland

Gepubliceerd op 17 maart 2021
Foto's aan elektrische oplaadpalen

Stichting Duurzame Mobiliteit Zeeland (SDMZ) werkt aan de realisatie van elektrische deelauto’s door heel Zeeland. Ze doen dit vanuit het living lab op de Kenniswerf: het E-Mobility Park.
Het initiatief is een aantal jaar geleden klein begonnen en is inmiddels uitgegroeid tot een robuuste stichting, die een belangrijke bijdrage levert aan duurzame mobiliteit in Zeeland.

Groeiende mobiliteitsbehoefte

Wij spraken met programmamanager de heer I. (Igor) Quik, waarom gekozen is om juist op de Kenniswerf te starten met autodelen. "Op de Kenniswerf komt letterlijk alles samen, veel startende ondernemers en ook een aantal gevestigde, doorgegroeide bedrijven.
Daarnaast zorgt de ondernemende sfeer voor een boost van vernieuwing. Veel startende ondernemers hebben een groeiende mobiliteitsbehoefte. Door dan gebruik te maken van deelauto’s hoeven ze niet eerst in een auto te investeren. Voor de wat grotere bedrijven geeft het deelauto project een flexibele schil, zodat ze hun eigen wagenpark compact kunnen houden. Daarnaast gaf de aanwezigheid van de HZ University of Applied Sciences en Scalda ons de kans om veel studenten in het project te betrekken. Dit was een win-win."

E-Mobility Park

"De gemeente Vlissingen heeft daarnaast een belangrijke rol gespeeld in de totstandkoming van het E-Mobility Park. Door hierin mee te denken, gebruik van onbenutte grond mogelijk te maken en ook echt als partner op te treden, werd het 1e deelauto park van Zeeland een feit."
De stichting heeft inmiddels de activiteiten uitgebreid door heel Zeeland en heeft nu 16 elektrische deelauto’s rondrijden. De bouw van het E-Mobility Park is in februari 2021 officieel afgerond met de plaatsing van zonnepanelen op de ‘cradle to cradle’ constructie. Bij de ontwikkeling van het park zijn ongeveer 50 studenten betrokken geweest.

De Kenniswerf, broedplaats voor innovatie

"De Kenniswerf blijft voor SDMZ de broedplaats voor het innoveren en uitbouwen van onze duurzame mobiliteitsactiviteiten. Doordat je er eenmaal zit met het E-Mobility Park, merk je dat het een aantrekkende werking heeft van andere bedrijven. Door de corona is de interesse wel minder geworden, maar we verwachten voor de toekomst weer meer vraag."