Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Logo van Gemeente Vlissingen

Zeeuwse ambities op gebied van jeugdbescherming

Gepubliceerd op 7 juni 2019
Logo Jeugdhulp Zeeland

Door Bureau VanMontfoort is een onderzoek gedaan naar een duurzaam aanbod van de GI-taken in Zeeland vanaf het jaar 2020. Een Gecertificeerde Instelling (G.I.) voert de regie voor gezinnen en kinderen die te maken krijgen met jeugdbescherming of jeugdreclassering. Op basis van het rapport besloten de Zeeuwse gemeenten op 7 juni 2019 om in te zetten op de ambities:

  • Betere samenwerking;
  • Verkorten van de veiligheidsketen;
  • Versterken van de kwaliteit.

Duidelijke keuze

De Zeeuwse gemeenten willen de kwaliteit, continuïteit en betaalbaarheid van zorg voor kwetsbare jeugd in Zeeland borgen. Dit doen zij door een duidelijke keuze te maken voor inhoud, kwaliteit én samenwerking met ketenpartners.

Aan de slag

Om te beginnen gaan de gemeenten samen met betrokken partijen aan de slag met:

  • Verkorting van de veiligheidsketen. Dit in samenwerking met de Zeeuwse GI’s, de Raad voor de Kinderbescherming, Veilig Thuis Zeeland en het Ministerie van Justitie & Veiligheid;
  • Een visie op preventieve jeugdbescherming;
  • Versterken van de hele veiligheidsketen, van toegangsorganisatie tot hulpverlening.

De gemeenten verwachten eind 2020 te kunnen besluiten over een passende organisatievorm op basis van alle inhoudelijke stappen die gezet worden. Er wordt blijvend gewerkt aan het leveren van de best mogelijke zorg voor gezinnen en/of kinderen in Zeeland, die op dit moment te maken hebben met jeugdreclassering of jeugdbescherming.