Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Logo van Gemeente Vlissingen

Tentoonstelling 'Open Je Ogen voor mensenhandel' geopend op 16 april 2019

Gepubliceerd op 15 april 2019
Tentoonstelling 'OpenJeOgen voor mensenhandel'

Van 16 april tot en met 16 mei 2019 staat de fototentoonstelling 'Open Je Ogen voor mensenhandel' in Vlissingen voor de bibliotheek en Cinecity. De Zeeuwse gemeenten en Provincie Zeeland maken samen deze tentoonstelling mogelijk.

Opening

Burgemeester van Sluis mevrouw M. Vermue en wethouder A. Vader openden de tentoonstelling op 16 april. Zij deden dit samen met mevrouw I. Hut, directeur-bestuurder van CoMensha. Dit is het landelijke Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel in Nederland. Burgemeester Vermue is bestuurlijk trekker van de aanpak van mensenhandel in Zeeland.

Over mensenhandel

De tentoonstelling bestaat uit 30 portretten en verhalen van slachtoffers. Het zijn indringende portretten, die symbool staan voor het feit dat mensenhandel onder onze ogen plaatsvindt. Er zijn verschillende vormen van mensenhandel: seksuele uitbuiting, overige arbeidsuitbuiting, gedwongen criminaliteit en bedelarij en gedwongen orgaanverwijdering.
Deze verschillende vormen van uitbuiting hebben met elkaar gemeen dat er sprake is van dwang en dat de mensenhandelaar er (veel) geld aan verdient.

Ook in Zeeland

Ook in Zeeland vindt mensenhandel plaats. Gemeenten, opsporingsdiensten en zorg- en opvanginstellingen werken meer en meer samen om deze ernstige schending van mensenrechten tegen te gaan. Alle gemeenten zijn verplicht om in 2022 beleid te hebben op het gebied van mensenhandel. Burgemeester Vermue: "Alleen al in 2017 zijn er 1.076 mogelijke slachtoffers van mensenhandel door CoMensha in Nederland geregistreerd. Wij moeten niet wegkijken van wat onder onze ogen plaatsvindt. Deze fototentoonstelling helpt bij de bewustwording. Ik zet me samen met de andere Zeeuwse gemeenten en de provincie Zeeland in voor de bestrijding voor mensenhandel en vraag u: Kijk niet weg en Open Je Ogen!".

Bevrijdingsfestival

De foto's zullen ook tijdens het Bevrijdingsfestival op 5 mei te zien zijn. Dat is geen toeval; mensenhandel is immers een moderne vorm van slavernij, vrijheidsberoving en onderdrukking en gebaseerd op angst. De krachtige foto’s brengen de ernst en de diversiteit van mensenhandel in Nederland in beeld.