Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Logo van Gemeente Vlissingen

Verblijfsvergunning, aanvraag

Wanneer heb ik een verblijfsvergunning nodig?

Als u langer dan 3 maanden in Nederland wilt verblijven. Bijvoorbeeld om bij uw familie in Nederland te wonen of als u wilt werken of studeren in Nederland. U heeft altijd een verblijfsvergunning nodig als u langer dan 3 maanden in Nederland wilt verblijven.
In sommige gevallen hebt u geen verblijfsvergunning nodig, maar wel een 'bewijs van rechtmatig verblijf'. Dat geldt ook voor uw familieleden (in rechte lijn). Het bewijs van rechtmatig verblijf is een pasje waarmee u kunt aantonen dat u in Nederland mag blijven.

Wel of geen verblijfsvergunning, wat zijn de regels?

Dit zijn de hoofdlijnen:

  1. U wilt een bezoek afleggen dat korter dan 3 maanden duurt. Dan hebt u een geldig reisdocument (bijvoorbeeld een paspoort) nodig en in veel gevallen een visum. Een visum vraagt u aan bij de Nederlandse ambassade of het consulaat in het land waar u woont. Een geldig paspoort is altijd een vereiste. Niet iedereen heeft een visum nodig: onderdanen van landen van de Europese Unie bijvoorbeeld kunnen volstaan met hun paspoort;
  2. U wilt langer dan 3 maanden in Nederland verblijven (en u behoort niet tot de groep die hierboven genoemd is); dan hebt u altijd een verblijfsvergunning nodig. Bovendien hebt u in de meeste gevallen een speciaal visum nodig om Nederland in te reizen. Dat visum heet een machtiging tot voorlopig verblijf (MVV). Sommige landen zijn vrijgesteld van de MVV-plicht. Na binnenkomst in Nederland kunnen zij direct een verblijfsvergunning aanvragen;
  3. U hebt de nationaliteit van een EU-lidstaat, een EER-lidstaat of van Zwitserland. Dan kunt u in plaats van een verblijfsvergunning een 'bewijs van rechtmatig verblijf' aanvragen.

In alle gevallen moet u aan diverse eisen voldoen. Voor lang verblijf moet u ook een aantal documenten kunnen tonen. De Nederlandse overheid gaat na of u aan de eisen voldoet en over de juiste documenten beschikt.

Waar kan ik een verblijfsvergunning aanvragen?

De verantwoordelijkheid voor de verkrijging van een vergunning berust bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Wendt u zich voor meer informatie tot het IND-loket in uw omgeving, voor Vlissingen is dit locatie Rijswijk. U vindt het adres en bijzonderheden op de website van de IND.