Het Duurzaam Bouwloket is hét loket met alle informatie over duurzaam bouwen. Bij het loket kunt u ook terecht voor alle vragen die u heeft over duurzaam bouwen.
Het loket is samen met de Zeeuwse gemeenten opgericht om inwoners van onafhankelijke informatie te voorzien.

Overstap naar Duurzame Energie

Als u besluit uw aardgasaansluiting te vervangen voor duurzame energie, dan kan dit gevolgen hebben voor de aansluiting van uw woning aan het elektriciteitsnet. Het is in dat geval aan te raden contact op te nemen met de netbeheerder Enduris. Zij kunnen u adviseren.

Groene daken

Een manier om water op te slaan, verkoeling in de bebouwde omgeving te vergroten en biodiversiteit te verbeteren zijn groene daken. Groene daken zijn (bij voorkeur) platte daken, die zijn voorzien van bij-vriendelijke en waterbergende planten, struiken of zelfs bomen. Het is zelfs mogelijk om groene daken te combineren met zonnepanelen of water.
Meer informatie over groene daken leest u op de website www.zeelandverandertmee.nl.

Verwijdering asbestdaken

In 2024 moeten alle asbestdaken in Nederland verwijderd zijn. Wie zijn dak niet op tijd vervangt, riskeert een dwangsom. Bovendien bestaat het risico dat een asbestdak niet meer gedekt is in de opstalverzekering. Zie voor meer informatie de pagina Asbest.

Klimaatadaptief bouwen

In Vlissingen merken we de gevolgen van klimaatverandering. Zo hebben we te maken met meer en langere periodes van extreme hitte en droogte. Ook zijn er vaker heftige regenbuien.
Wanneer er iets nieuws gebouwd wordt of er verbouwd wordt, kunnen we hier rekening mee houden. Dit heet 'klimaatadaptief bouwen'. Er zijn veel verschillende maatregelen denkbaar, zoals bijvoorbeeld kiezen voor lichte en witte materialen. Kijkt u eens op de website www.zeelandverandertmee.nl voor inspiratie.

Huurders

Ook als u uw woning huurt, is duurzaam wonen een thema. Neem contact op met uw woningbouwcorporatie of uw huurbaas om de mogelijkheden voor duurzaam wonen te bespreken.

Nul op de meter

Wilt u het echt grondig aanpakken, dan kunt u samen woningen naar 'Nul op de Meter' brengen. Samenwerken met uw buren of uw woningcorporatie levert u daarbij voordeel op.

Subsidie

In veel gevallen is het mogelijk om een subsidie aan te vragen. Bekijk de pagina Financieren duurzame oplossingen voor meer informatie.