De heer L. (Leo) de Jonge is uniek. Hij is de eerste wijkbrandweerman van Zeeland en heeft de zorg over de binnenstad van Vlissingen gekregen. 
De wijkbrandweerman is een initiatief van de gemeente Vlissingen en Veiligheidsregio Zeeland. Het is een proef voor minimaal 1 jaar.
Het is een nieuw fenomeen in Zeeland, maar op andere plekken in Nederland is er al ervaring mee. 

Spreekuur stadhuis 

De heer de Jonge werkt vanuit de kazerne aan de Olympiaweg in Vlissingen, maar hij is ook regelmatig op het stadhuis aanwezig.
In november houdt hij elke donderdagmiddag van 13.00 tot 14.00 uur een spreekuur in het stadhuis in Vlissingen. 

Contact

Heeft u vragen voor de wijkbrandweerman? Stuur dan een mailtje naar wijkbrandweer-Vlissingen@vrzeeland.nl of kom langs tijdens het spreekuur.

Wat doet de wijkbrandweerman?

De heer de Jonge: “Ik wil de (brand)veiligheid in de gemeente vergroten via persoonlijk en laagdrempelig contact. Dit doe ik bijvoorbeeld door voorlichting op scholen, seniorencomplexen en in wijkgebouwen. Ik kan inwoners ook persoonlijk bezoeken voor een woningcheck. Het gaat om bewustwording van de gevaren, maar ik wil inwoners ook vertellen wat ze kunnen doen als het misgaat.
Ik zoek vooral de verbinding met wijk- en buurtteams, met boa’s, medewerkers van de gemeente Vlissingen en de ondernemings­ver­eniging VOC. Ook de brandweerteams van Olympiaweg, Koudekerke en Oost-Souburg wil ik daarbij betrekken. Zo ontstaat een netwerk dat de brandveiligheid zal vergroten.”

Wie is Leo de Jonge?

De heer de Jonge is een doorgewinterde brandweerman. Hij is al meer dan 50 jaar betrokken bij de brandweer in diverse functies. Van brandwacht tot officier, van adviseur gevaarlijke stoffen tot coördinator Brandveilig Leven. De laatste functie sluit naadloos aan op zijn nieuwe rol als wijkbrandweerman in Vlissingen.