Ontwikkelstrategie herbestemming Machinefabriek

Het college heeft de Ontwikkel-, realisatie en exploitatiestrategie vastgesteld voor de herbestemming van de Machinefabriek. Met de vaststelling van deze strategie is duidelijk hoe de beoogde herbestemming van de Machinefabriek opgepakt wordt. De door de gemeenteraad meegegeven kaders zijn hier de basis voor geweest.
Besluitvorming herbestemming Machinefabriek
Op 12 december 2024 besloot de gemeenteraad om een deel van de Machinefabriek te herbestemmen met een cultureel cluster met ruimte voor de bibliotheek (ZB Bibliotheek van Zeeland), een broedplaats voor de beeldende kunsten met ateliers (KipVis) en een kleinschalig multifunctionele theatervoorziening met Poppodium De Piek als primaire gebruiker. Eerder besloot de gemeenteraad om in de Machinefabriek een parkeergarage en sportzaal te realiseren.
Samenwerkingsovereenkomst
Op vrijdag 23 mei tussen 15.30 en 16.30 uur vindt, tijdens de officiële opening van het Fabrieksfestival in de Machinefabriek, de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomsten voor de culturele invulling van de Machinefabriek plaats. In de overeenkomsten zijn afspraken over het proces, de rolverdeling, planning, besluitvormingsmomenten en de op te leveren producten opgenomen. Hieronder vallen de professionaliseringsplannen van De Piek en KipVis, de businesscases, beheer- en exploitatiestrategie, de concept huurovereenkomsten en de aangepaste dienstverleningsovereenkomst met de ZB Bibliotheek van Zeeland.
Ontwikkelstrategie herbestemming
Om te komen tot de herbestemming van de Machinefabriek, is er een ‘Ontwikkel-, realisatie en exploitatiestrategie Machinefabriek’ opgesteld. De ontwikkeling en herbestemming van de Machinefabriek pakken we stap voor stap op. Hierdoor is het project beheersbaar en blijft bijsturing mogelijk.
Belangrijkste uitgangspunt is dat de sportzaal en het cultureel cluster door de gemeente ontwikkeld en gebouwd worden. Deze blijven ook in gemeentelijke eigendom.
De inzet is om de overige delen van de Machinefabriek te verkopen aan de markt. Marktpartijen die hiervoor belangstelling hebben kunnen hun interesse kenbaar maken bij de gemeente.
Aanpak strategie
De komende periode wordt er gekeken hoe de verdere ontwerpuitwerking van de Machinefabriek er precies uit gaat zien. Het eerste deel is de sportzaal samen met het cultureel cluster. Een ontwerpteam gaat zich hierover buigen. Daarnaast zal er een aannemer gezocht worden die het deel ‘sport en cultuur’ bouwt. Ook de verkoop van overige delen van de Machinefabriek wordt voorbereid. Met de initiatiefnemer van het Kerngezond-centrum De Getijden gaan we de haalbaarheid van de bouw in de Machinefabriek verder onderzoeken, eventueel met andere potentiële functies/partners. Met deze aanpak houdt de gemeente de regie en kunnen de risico's beheerst worden.
Concreet aan de slag
Samen met de beoogde eindgebruikers worden nu eerst de ontwerpen voor het deel ‘sport en cultuur’ verder uitgewerkt. De inzet is om eind 2025 een aannemer te vinden die dit deel kan bouwen en die hier eind 2026 daadwerkelijk mee start. De bedoeling is dat dit deel eind 2027 opgeleverd wordt. De planning is om eind 2025 tot verkoop van de overige delen van de Machinefabriek over te gaan.
Hal 3 (de tijdelijke evenementenhal) wordt in de tijdelijkheid benut voor activiteiten en evenementen. Daarvoor wordt een beperkt aantal zaken uitgevoerd om de hal beter bruikbaar te maken.