Mogelijke bouw 2 nieuwe kerncentrales

Mogelijke bouw 2 nieuwe kerncentrales

Het ministerie van Klimaat en Groene Groei heeft op vrijdag 16 mei de onderzoeksopzet (de concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau) gepubliceerd voor de verkenning van geschikte locaties voor de bouw van twee nieuwe kerncentrales. Tot en met 26 juni kan iedereen die dat wil een reactie op de onderzoeksopzet indienen. Ook organiseert het ministerie informatiebijeenkomsten. 

In de onderzoeksopzet geeft het ministerie aan welke (milieu)effecten het gaat onderzoeken en hoe dat gebeurt. Het onderzoek richt zich op 7 mogelijke locaties in drie regio’s: Zeeland (EPZ-terrein naast de huidige kerncentrale in Borssele, voormalig Thermphos-terrein in Vlissingen en Mosselbanken/Paulinapolder in Terneuzen), Rotterdam (Alexiahaven-westzijde op Maasvlakte II) en Groningen (Westereemweg/Emmapolder, Eemshavencentrale en Eemscentrale in de Eemshaven).

Kijk op officiëlebekendmakingen.nl voor de concept-NRD.

Zienswijze

De gemeente Vlissingen diende een zienswijze in op de concept-NRD. Deze kunt u hier lezen.

Procedure

Hieronder vindt u een filmpje waarin uitgelegd wordt hoe de procedure eruit ziet.

Inloopbijeenkomsten:

Het ministerie van Klimaat en Groene Groei organiseerde inloopbijeenkomsten over kernenergie. Tijdens deze inloopbijeenkomsten informeerden zij inwoners over de laatste stand van zaken en konden er vragen gesteld worden. Ook is er ook een webinar geweest. Deze is terug te zien via www.overkernenergie.nl. Daarnaast is van 22 mei tot en met 26 juni is het Infocentrum Energie Zeeland in Borssele op donderdagmiddag geopend van 13 tot 17 uur. Er zijn dan mensen van het ministerie aanwezig om toelichting te geven en vragen te beantwoorden. 

Een reactie indienen kunt u ook indienen via de website van de RVO

Onderzoeken

Behalve de cNRD zijn ook de resultaten van de technische haalbaarheidsstudie gepubliceerd. Deze onderzoeken zijn uitgevoerd op de beoogde locatie in Borssele. De resultaten laten zien dat de bouw van twee kerncentrales haalbaar is in Nederland, maar dat aanpassingen aan de locatie Borssele noodzakelijk zijn. De andere locaties moeten nog nader worden onderzocht. 

Vervolgonderzoeken zijn een milieueffectrapportage (plan-MER) en een Integrale Effecten Analyse (IEA). Het plan-MER brengt per locatie de effecten op het milieu in kaart. De IEA beschrijft naast milieuaspecten (uit de plan-MER) ook aspecten rond omgeving, kosten, techniek en toekomstvastheid. Toekomstvastheid gaat bijvoorbeeld over de raakvlakken met andere projecten die in dezelfde gebieden spelen, zoals ammoniakopslag, waterstofinfrastructuur en aanlandingen voor windenergie op zee. Omgeving gaat onder andere over bestuurlijk en maatschappelijk draagvlak; dit wordt ook meegewogen bij het locatiebesluit (de zogeheten Voorkeursbeslissing). 

Op basis van de informatie uit deze onderzoeken zal de minister van Klimaat en Groene Groei samen met de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening een locatiebesluit opstellen en na de zomer van 2026 publiceren. Dit locatiebesluit geeft duidelijkheid over de locatie waar de kerncentrales gebouwd kunnen gaan worden. 


Kijk voor meer informatie over kernenergie op de website Over kernenergie.