Om klimaatneutraal te worden, heeft de regering verschillende plannen gemaakt. Zoals elektriciteitsproductie in Nederland zonder CO2-uitstoot.

Kernenergie

Het Rijk heeft besloten dat kernenergie hierin een belangrijke rol kan spelen. Ze onderzoekt het langer openhouden van de huidige kerncentrale en de bouw van 2 extra kerncentrales in Borssele.
Als deze plannen doorgaan heeft dit gevolgen voor onze regio. Wat deze gevolgen exact zijn weten we op dit moment nog niet. Ondanks deze onduidelijkheid wil Provincie Zeeland de Zeeuwse inwoners nu al betrekken.

Insteek Provincie Zeeland

De Provincie wil dat ontwikkelingen in Zeeland waarde toevoegen aan Zeeland: méér waarde voor de leefbaarheid en economie. Daarover gaat de Provincie in gesprek met het Rijk. Niet alleen om voorwaarden te stellen aan de komst van 2 extra kerncentrales, maar óók om ervoor te zorgen dat de komst van meer kernenergie kansen benut.

Meedoen

De provincie Zeeland nodigt nu alle Zeeuwen uit om te reageren op de kansen en voorwaarden die zij stellen aan de komst van 2 nieuwe kerncentrales in Zeeland en het langer openhouden van de huidige kerncentrale. U kunt reageren via de website www.zeeland.nl/kernenergie(externe link).

2 rondes

Er wordt gewerkt in 2 rondes. De 1e ronde start op 2 oktober 2023. Op 16 oktober 2023 start de 2e ronde en kunt u reageren op de inbreng van eerdere deelnemers. U kunt dus aan 1 van de 2 of aan beide rondes deelnemen.

Inloopbijeenkomsten

Naast dat u digitaal kunt reageren, kunt u ook langskomen bij een inloopbijeenkomst bij u in de buurt. Kijk voor alle inloopbijeenkomsten op www.zeeland.nl/kernenergie(externe link).

Informatie over kernenergie

Meer informatie over kernenergie en de plannen van het Rijk vindt u op de websites www.zeeland.nl/kernenergie(externe link) en www.overkernenergie.nl(externe link).