Huwelijk of geregistreerd partnerschap

Voor het gemak gebruiken we overal het begrip ‘huwelijk’. Wij bedoelen hiermee ook een geregistreerd partnerschap. Voor beide registraties gelden dezelfde regels.

Nieuwsupdate juli 2024: verbouwing stadhuis 

We gaan de komende maanden het stadhuis verbouwen. 

 • In de periode september 2024 tot en met maart 2025 kunnen er geen huwelijken plaatsvinden in de zalen van het stadhuis volgens ons Michiel de Ruijterpakket;
 • Graag verwijzen we u naar de mogelijkheid om in deze periode wel op ons brede aanbod van buitenlocaties te kunnen trouwen;
 • Kosteloos trouwen volgens ons Frans Naereboutpakket is wel gewoon mogelijk en te boeken in deze periode, evenals trouwen volgens het Willem Ruyspakket.

Onze excuses voor dit ongemak!

Jullie willen trouwen?

Voordat jullie willen trouwen moeten jullie een ‘melding van voorgenomen huwelijk’ doen. Vroeger heette dat ‘ondertrouw of huwelijksaangifte’. Zo’n melding dienen jullie minstens 2 weken en uiterlijk een jaar voor de huwelijksdatum te doen bij de gemeente waar jullie willen trouwen. 

 • Woont u beiden in het buitenland en is in ieder geval één van u Nederlander? Dan kunt u een melding van voorgenomen huwelijk doen bij de gemeente Den Haag (telefoonnummer 14 070);
 • Willen jullie ook voor de kerk trouwen? Dit kan pas nadat jullie burgerlijk huwelijk is gesloten.
  Trouwen onder huwelijkse voorwaarden? Neem dan contact op met een notaris voordat jullie gaan trouwen.

Melding van voorgenomen huwelijk doen

Bij het maken van een melding moet u gelijk een trouwpakket, datum, de keuze van een trouwboekje en de trouwambtenaar doorgeven. Daarnaast moet u gelijk betalen. Als dit niet lukt, kunt u contact met ons opnemen via telefoonnummer 14 0118.
LET OP: Het doen van een melding is enkel een aanvraag, nog geen bevestiging! Binnen 14 dagen wordt er door de afdeling contact met u opgenomen.

Documenten

U moet bij de melding de volgende documenten uploaden.

 • Kopie van een geldig legitimatiebewijs van beiden;
 • Kopie van een geldig legitimatiebewijs van de getuigen (18 jaar of ouder). Minimaal 2 en maximaal 4 getuigen.

Het is ook mogelijk om gebruik te maken van gemeentelijke getuigen. Als u daarvan gebruik wilt maken, kunt u onder ‘Getuige 1 en 2’ de gegevens van u en uw partner invullen. Op deze manier kunt u het digitale voornemen in zijn geheel doorlopen en afronden.
De afdeling Publiekszaken zal dan getuigen aanwijzen. Per gemeentelijke getuige betaalt u € 28,-.

Heeft één van u geen Nederlandse nationaliteit?

Wellicht heeft u dan documenten uit het buitenland nodig om te mogen trouwen. Neem hiervoor ruim van te voren contact met ons op via telefoonnummer 14 0118. Een medewerker van de afdeling Publiekszaken bekijkt dan of er aanvullende documenten nodig zijn.

 • Zonder de juiste documenten kan er geen melding van een voorgenomen huwelijk gedaan worden;
 • Staat u ook niet geregistreerd in de Basis Registratie Personen? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 14 0118.

Kosteloos trouwen

Om kosteloos te kunnen trouwen, zullen jullie eerst een melding moeten doen van een voorgenomen huwelijk (zie kopje ‘Jullie willen trouwen’?). Daarna kunnen jullie een huwelijksdatum vastleggen.

Wanneer kunnen we trouwen?

Kosteloos trouwen is alleen mogelijk op een woensdag om 8.30 uur of 8.45 uur, mits er nog geen ander huwelijk is gepland. Jullie trouwen dan in een spreekkamer op het stadhuis. 

 • Deze ceremonie is alleen voor het bruidspaar, de getuigen en de trouwambtenaar. Er mogen geen kinderen aanwezig zijn;
 • Er wordt geen muziek afgespeeld en de trouwambtenaar houdt geen toespraak;
 • De ceremonie duurt in totaal ongeveer 5 minuten;
 • Voor dit pakket geldt soms een wachtlijst.

Kosten

Er zijn geen kosten aan verbonden, behalve als jullie een trouwboekje kiezen. Dit is niet verplicht, het trouwboekje is een aandenken aan jullie huwelijk. Hierin kunnen jullie ook een geboorte of overlijden laten bijschrijven.

Huwelijk of partnerschapsregistratie

Trouwen in het stadhuis

Trouwen in de gemeente Vlissingen is heel bijzonder. Zo is er in het stadhuis onze authentieke trouwzaal, de Michiel de Ruyterzaal. Hier is ruimte voor ongeveer 55 personen. 

 • De zaal bevindt zich op de eerste verdieping en is toegankelijk voor mindervaliden en rolstoelgebruikers via een lift;
 • Voor grote gezelschappen kunnen jullie ook kiezen voor de ruimte Het Windorgel of de Raadzaal.

Wanneer u de zalen vooraf wilt komen bekijken, kunt u daar een afspraak voor maken via telefoonnummer 14 0118.

Trouwen buiten het stadhuis

Naast trouwen in het stadhuis, zijn er ook andere locaties waar huwelijken worden voltrokken. Zoals onder andere Fort Rammekens, het Historisch kerkje Ritthem, Open Havenkerk, Sint Jacobskerk en de Vlissingse stranden. 
Zie de pagina Trouwlocaties voor de volledige lijst van trouwlocaties in de gemeente Vlissingen.

Onze trouwpakketten

Michiel de Ruyterpakket

Dit is een regulier huwelijk met een ceremonie. De trouwambtenaar of 'Babs' (Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand) kunnen jullie zelf kiezen, net als de locatie. Trouwen kan zowel op het stadhuis als op de buitenlocaties die aangewezen zijn als trouwlocatie

Kosten  

 • De kosten van het Michiel de Ruyterpakket op het stadhuis zijn van maandag tot en met vrijdag € 360,- en op zaterdag € 651,-.
  Let op: voor de zaal 'Het Windorgel' geldt een ander tarief: van maandag tot en met vrijdag € 468,- en op zaterdag € 759,-;
 • De kosten voor een buitenlocatie komen bovenop de kosten van de gemeente. Wij adviseren jullie om zelf contact op te nemen met de buitenlocatie van jullie keuze.

Willem Ruyspakket

Hierbij trouwen jullie in de ruimte ‘de Boeg’ in het stadhuis, zonder ceremonie. De trouwambtenaar is een ambtenaar van de burgerlijke stand van de afdeling Publiekszaken.

 • Er mogen maximaal 10 personen aanwezig zijn, inclusief bruidspaar en getuigen;
 • Duur: 10 minuten;
 • Alleen mogelijk op woensdag en donderdag;
 • De kosten van het Willem Ruyspakket zijn € 116,-. 

Frans Naereboutpakket

Kosteloos trouwen is alleen mogelijk op een woensdag om 8.30 uur of om 8.45 uur, mits er nog geen ander huwelijk is gepland. Jullie trouwen dan in een spreekkamer op het stadhuis. 

 • Deze ceremonie is alleen voor het bruidspaar, de getuigen en de trouwambtenaar. Er mogen geen kinderen aanwezig zijn;
 • Er wordt geen muziek afgespeeld en de trouwambtenaar houdt geen toespraak;
 • De ceremonie duurt in totaal ongeveer 5 minuten;
 • Voor dit pakket geldt soms een wachtlijst;
 • Aan dit pakket zijn dus geen kosten verbonden, tenzij u voor een trouwboekje kiest.

Speciaal Michiel de Ruyterpakket

Dit is een kosteloos huwelijk en een speciale trouwregeling voor inwoners van Vlissingen, waarvan het gezamenlijk inkomen niet meer is dan 110% van de geldende gehuwdennorm (conform de Wet werk en bijstand). Zie voor meer informatie de website van Orionis Walcheren.

 • Trouwen kan met dit pakket van maandag tot en met vrijdag in de Michiel de Ruyterzaal in het stadhuis;
 • Hierbij hoort een ceremonie, waarvoor maximaal 55 personen mogen worden uitgenodigd;
 • Het trouwboekje dienen jullie eventueel zelf aan te schaffen;
 • De trouwambtenaar is een ambtenaar van de burgerlijke stand van de afdeling Publiekszaken;
 • Als u denkt dat dit op uw situatie van toepassing is, kunt u contact met ons opnemen via telefoonnummer 14 0118.

Trouwambtenaar ('Babs') kiezen

Bij een Michiel de Ruyterpakket mogen jullie een trouwambtenaar kiezen. Op een aparte pagina stellen de trouwambtenaren zich aan jullie voor, inclusief een leuk kennismakingsfilmpje. 
De door jullie gekozen trouwambtenaar zal enkele weken voor jullie huwelijk contact opnemen om afspraken te maken over jullie ceremonie.

Babs voor één dag

Het is ook mogelijk om eenmalig iemand te benoemen als 'Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand'. (Babs). Dit dienen jullie uiterlijk 4 maanden voor de huwelijksvoltrekking of partnerschapsregistratie aan te vragen. 
De kosten voor een Babs voor één dag bedragen € 236,-.

Trouwboekjes

De aanschaf van een trouwboekje is niet verplicht, het is een aandenken aan jullie huwelijk. Hierin kunnen jullie ook een geboorte of overlijden laten bijschrijven.

 • Bij het doen van de melding voorgenomen huwelijk kunt u uw keuze voor een trouwboekje aangeven;
 • U heeft de keuze uit 7 verschillende trouwboekjes, alle boekjes kunnen ook gekozen worden voor een partnerschapsregistratie.

WE WENSEN JULLIE VEEL PLEZIER MET DE VOORBEREIDINGEN!


Melding voorgenomen huwelijk

Na het lezen van alle voorafgaande tekst, heeft u de mogelijkheid om een melding te doen van een voorgenomen huwelijk.

Melding voornemen huwelijk of geregistreerd partnerschap

LET OP: Het doen van een melding is enkel een aanvraag, nog geen bevestiging! Binnen 14 dagen wordt er door de afdeling contact met u opgenomen.

Veelgestelde vragen

Wellicht zijn alle vragen die u heeft nog niet beantwoord. Hopelijk vindt u in de rubriek Veelgestelde vragen de antwoorden. 
Niet gevonden? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer: 14 0118.