• See the website www.refugeehelp.com for more information;
  • Більше інформації українською мовою ви можете знайти на сайті www.refugeehelp.com.

De beelden van de oorlog in Oekraïne zijn hartverscheurend. De hulp die op gang komt is hartverwarmend.
We krijgen daar ook vragen over. Bijvoorbeeld over de opvang van vluchtelingen bij iemand thuis of wat u zelf kunt doen om te helpen.

Opvang vluchtelingen

Veel inwoners uit Oekraïne vluchten nu naar een veilige plaats. Een deel van deze vluchtelingen komt naar Nederland. Net als andere gemeenten kijkt ook Vlissingen naar opvangmogelijkheden. 

Mogelijkheden in Vlissingen

In Zeeland werken de gemeenten samen om plekken beschikbaar te stellen voor Oekraïense ontheemden. Gemeente Vlissingen heeft 169 bedden gerealiseerd. Deze zijn verdeeld over 2 gezamenlijke opvanglocaties in Westerzicht en West-Souburg en verschillende woningen verspreid over de gemeente. 
Op de website www.opvanginzeeland.nl vindt u een actueel overzicht met aantallen per gemeente. 

Veelgestelde vragen Oekraïne

We begrijpen dat u veel vragen hebt over de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Veelgestelde vragen hebben we daarom voor u op een rijtje gezet.

VluchtelingenWerk Nederland

Vluchtelingenwerk Nederland organiseert landelijk:

  • Huisvesting, ook opvang in huis;
  • Vrijwilligerswerk;
  • Donaties.

VluchtelingenWerk is een landelijk platform waar u meer kan lezen over hoe u hulp kunt bieden. Bijvoorbeeld als vrijwilliger of met het aanbieden van opvang in huis. Actuele informatie hierover vindt u op de website Vluchtelingenwerk.nl.

Doneren

Wilt u geld doneren? De samenwerkende hulporganisaties hebben Giro555 geopend. Het Rode Kruis Nederland is een van de hulporganisaties hierachter.

Apart e-mailadres

Heeft u een goed idee, oplossing of een vraag? Dan kunt u mailen naar noodopvang@vlissingen.nl.

Meer informatie

  • Op de website Forrefugees van VluchtelingenWerk vindt u informatie voor Oekraïense vluchtelingen. 
    Let op: de informatie voor andere vluchtelingen is niet altijd van toepassing voor Oekraïense ontheemden. Zij hoeven bijvoorbeeld geen asiel aan te vragen;
  • Op de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) leest u meer over het verblijfsrecht voor Oekraïners in Nederland.