Gehandicaptenparkeerplaats, op kenteken

Direct aanvragen

U komt in aanmerking voor een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken, als u vanwege uw lichamelijke problemen moeite heeft met de afstand van uw auto naar uw woning. U komt alleen in aanmerking, als u een gehandicaptenparkeerkaart type 'Bestuurder' heeft. Ook moet u eigenaar zijn van een voertuig. Als uw aanvraag wordt geaccepteerd leggen wij deze gereserveerde parkeerplaats voor u aan.

  • Als u beschikt over een garage of stallingmogelijkheid, dan komt u niet in aanmerking voor een gehandicaptenparkeerplaats.

Verkeersbesluit

Voordat de gemeente een parkeerplaats voor gehandicapten aanlegt, informeert zij mogelijke belanghebbenden in de buurt. 
Voor een gehandicaptenparkeerplaats moet namelijk een verkeersbesluit worden genomen. Met de mogelijkheid om daartegen bezwaar en beroep in te dienen. Dit is zo geregeld in de Algemene wet bestuursrecht. Als er geen bezwaren worden ingediend, zal de gemeente de parkeerplek zo snel mogelijk aanleggen.

Bijzonderheden

Wijzigingen in uw gegevens, bijvoorbeeld als u een andere auto koopt of gaat verhuizen? Dan moet u dit tijdig melden bij de gemeente.
In elke gemeente zijn de regels over een gehandicaptenparkeerkaart anders. Wilt u dus met uw gehandicaptenparkeerkaart in een andere gemeente parkeren, zoek dit dan voorafgaand aan uw bezoek op.

Aanvragen

U kunt via de knop 'Direct aanvragen' uw gehandicaptenplaats aanvragen, ook kunt u dit doen via een schriftelijke aanvraag. Zie voor adresgegevens en openingstijden de gemeentelijke contactpagina
Uw aanvraag moet gemotiveerd zijn. U moet aangeven waarom het voor u noodzakelijk is om over een gehandicaptenparkeerplaats te beschikken. Daarnaast moet u al in bezit zijn van een gehandicaptenparkeerkaart. 

Voorwaarden

Om een gehandicaptenparkeerplaats aan te vragen, heeft u de volgende zaken nodig:

  • Een kopie (voor- en achterkant) van uw landelijke Invalidenparkeerkaart, type 'Bestuurder';
  • Een schets van de gewenste plaats;
  • Een kopie van het kenteken van het voertuig.

Kosten

De kosten voor een gehandicaptenparkeerplaats zijn € 381,80. Het aanleggen en eventueel verwijderen van een invalidenparkeerplaats, zijn inbegrepen.

Heeft deze informatie u geholpen?