Verkeer Boulevard De Ruyter vanaf 2026

Afbeelding met verkeersborden en rijroutes Boulevard De Ruyter per 2026

Per 1 april 2026 blijft het toegangsbeleid op Boulevard De Ruyter op zaterdagen, zondagen en feestdagen van kracht. Wel gaan er een aantal zaken veranderen. We stoppen met de bewakers en stellen het Keizersbolwerk open voor het verkeer voor een meer logische verkeerssituatie. Bewoners, ondernemers en hun gasten/visite houden toegang tot Boulevard De Ruyter en de Coosje Buskenstraat via het Keizersbolwerk. Bewoners en ondernemers hebben hier een brief over ontvangen.

Onderzoek

In het onderzoek over het verkeersregime op Boulevard De Ruyter leest u alle conclusies en aanbevelingen in detail. 

Downloads

U kunt de brief en het onderzoek hieronder downloaden.

Veelgestelde vragen

Hieronder geven we antwoord op veelgestelde vragen over verkeer en parkeren op Boulevard De Ruyter.

1. Blijft het toegangsbeleid op Boulevard De Ruyter?

Ja, het toegangsbeleid op Boulevard De Ruyter wordt geregeld via het verkeersbord ‘geslotenverklaring’. Het toegangsbeleid geldt van 1 april tot 1 november op zaterdagen, zondagen en feestdagen van 12:00 tot 00:00 uur.

2. Wat verandert er aan het toegangsbeleid per 2026?

We stoppen per 2026 met de bewakers op straat en stellen het Keizersbolwerk open voor het verkeer.

3. Wie heeft toegang tot Boulevard De Ruyter tijdens de gesloten momenten?

Bewoners, ondernemers en hun gasten, visite, monteurs, bezorgers, etc. mogen Boulevard De Ruyter en de Coosje Buskenstraat betreden tijdens de gesloten momenten. Zij hebben namelijk een aantoonbare bestemming op Boulevard De Ruyter of in de Coosje Buskenstraat. Ook fietsers, snorfietsers (blauwe kentekenplaat), scootmobielen en houders van een gehandicaptenparkeerkaart mogen altijd Boulevard De Ruyter oprijden.

4. Als ik op Boulevard De Ruyter of in de Coosje Buskenstraat moet zijn, moet ik hier dan een ontheffing voor aanvragen?

Nee, dat is niet nodig als u via Boulevard De Ruyter rijdt. U moet bij eventuele controle aan kunnen tonen waar en waarom u op Boulevard De Ruyter of in de Coosje Buskenstraat moet zijn. Dit is vergelijkbaar met het passeren van de bewakers.

Let op: voor het rijden over de boulevards Evertsen en Bankert is wél een ontheffing nodig. Hier is namelijk een selectief toegangssysteem met kentekenherkenning aanwezig.

5. Waarom stopt de gemeente met bewakers op straat?

De jaarlijkse kosten voor deze bewakers zijn zeer fors in vergelijking met het aantal voertuigen dat hiermee wordt geweerd van Boulevard De Ruyter.

6. Waarom stelt de gemeente het Keizersbolwerk open voor het verkeer?

Het toegangsbeleid voor Boulevard De Ruyter start tot 2026 ter hoogte van het Beursplein. Dit is voor veel weggebruikers onduidelijk en er is geen keermogelijkheid aanwezig. De start van het gesloten gebied is daardoor niet logisch.

Door het gesloten gebied te laten starten op het kruispunt Keizersbolwerk – Boulevard De Ruyter ontstaat er een logische verkeerssituatie en een keermogelijkheid.

7. Waarom is een selectief toegangssysteem niet mogelijk op Boulevard De Ruyter?

Selectieve toegangssystemen zijn er in verschillende vormen. Slagbomen, verzinkbare palen of handhaving via kentekenherkenning. De selectieve toegangssystemen met beweegbare delen (slagbomen of verzinkbare palen) blijken helaas niet geschikt voor de zoute en zanderige boulevards. Deze zouden snel in storing kunnen raken en de bereikbaarheid (van hulpdiensten) aantasten.

Handhaving via de kentekenherkenning, zoals die ook aanwezig is op boulevards Evertsen en Bankert, blijkt ongeschikt voor Boulevard De Ruyter. Dit heeft de volgende redenen:

1. Bij handhaving via kentekenherkenning mogen geen grijze gebieden zijn. Alle kentekens van voertuigen die toegang mogen hebben moeten vooraf bekend zijn. Vanwege de noodzakelijke parkeerplaatsen op Boulevard De Ruyter, blijft hier een bestemming voor automobilisten (parkeren = bestemming). Ook voor mensen die niet vooraf bekend zijn. Bijvoorbeeld uw gasten/visite.

2. Zeer veel woningen en panden hebben geen achterdeur die aansluit op alternatieve wegen die wél toegankelijk zijn, zoals de Gasthuisstraat of Kommedijk. Loopafstanden worden daardoor onacceptabel hoog en de aanwezige trappen zijn door het hoogteverschil voor veel mensen een obstakel.

8. Gelden de conclusies uit het onderzoek ook voor de boulevards Evertsen en Bankert?

Nee, het onderzoek heeft alleen betrekking tot het toegangsbeleid op Boulevard De Ruyter.

9. Wie mag op Boulevard De Ruyter parkeren?

U mag op Boulevard De Ruyter betaald parkeren via de parkeerautomaten, parkeren met een geldige parkeervergunning voor zone B of gebruik maken van de bezoekersregeling

10. Wie mag in de Coosje Buskenstraat parkeren?

U mag in de Coosje Buskenstraat parkeren met een geldige parkeervergunning voor zone B of gebruik maken van de bezoekersregeling.

11. Wie mag parkeren op Boulevard Evertsen en Boulevard Bankert?

U mag op de boulevards Evertsen en Bankert alleen parkeren met een geldige parkeervergunning voor zone B. De bezoekersregeling is hier niet geldig.

12. Ik ben invalide. Mag ik Boulevard De Ruyter oprijden?

Ja, met een geldige gehandicaptenparkeerkaart mag u Boulevard De Ruyter oprijden. U heeft hier geen ontheffing voor nodig.

Let op: voor de boulevards Evertsen en Bankert heeft u wél een ontheffing nodig. Een jaarontheffing voor deze boulevards kunt u met uw gehandicaptenparkeerkaart aanvragen via www.vlissingen.nl/verkeerboulevards.