Woning splitsen in aparte zelfstandige woningen

U kunt een woning of pand splitsen in aparte ruimten of zelfstandige woningen. Bijvoorbeeld als u er appartementen van wilt maken. Dit kan alleen, als u hiervoor een vergunning van de gemeente heeft en de splitsing in de kadastrale gegevens is verwerkt. 

Er bestaat een verschil tussen bouwkundig splitsen en kadastraal splitsen.

  • Bouwkundig splitsen: u wilt van één gebouw meer aparte woningen maken. Hiervoor heeft u een omgevingsvergunning nodig;
  • Kadastraal splitsen: u wilt een woning splitsen in appartementsrechtenwoningen en voor deze woningen een apart registratienummer in het Kadaster krijgen. U heeft dan een vergunning nodig op basis van de Huisvestingsverordening.

Aanvragen

Hoe vraag ik een vergunning aan?

U kunt bij de gemeente een aanvraag indienen. Zie voor adresgegevens en openingstijden de gemeentelijke contactpagina. Na ontvangst neemt een deskundige van de gemeente contact met u op voor het maken van een afspraak.
De woningsplitsingsvergunning wordt in principe alleen verleend in combinatie met een bouwvergunning. Als u denkt dat u geen bouwvergunning nodig heeft, dan moet u aantonen dat de gesplitste woondelen in overeenstemming zijn met de eisen in het Bouwbesluit.

Kosten

Wat kost het aanvragen van een vergunning voor het splitsen van een woning?

De kosten zijn afhankelijk van de aanvraag.

Heeft deze informatie u geholpen?