Vlissingen 700 jaar stadsrechten

Het jaar 2015 is een bijzonder jaar geweest voor Vlissingen. Op 2 april is gevierd dat de stad 700 jaar stadsrechten heeft, maar het hele jaar door zijn er evenementen georganiseerd in het kader van 'Vlissingen 700' (in totaal 62). De activiteiten waren zeer gevarieerd. Schoolkinderen hebben zich ingezet, maar ook ondernemers, wijkbewoners, kunstenaars, leden van verenigingen en organisaties. Het volgende overzicht geeft u een impressie van de viering van 700 stadsrechten.

21 januari: onthulling aftelklok Vlissingen 700

Het aftellen naar 2 april 2015 is begonnen. Nog 70 dagen. Dat is vanaf vandaag duidelijk te zien op het Scheldeplein, waar de aftelklok Vlissingen 700 is onthuld door burgemeester Demmers en wethouder Stroosnijder.

2 april: wandeling Markies en Markiezin van Vlissingen

Om 14.00 uur ontvangt burgemeester Demmers de Markies en Markiezin van Vlissingen op het Arsenaalplein. Het gezelschap loopt gezamenlijk langs de diverse optredens via het Dijktheater en het De Ruyterplein naar het Bellamypark.

2 april: officiele opening in de St. Jacobskerk

Start van het Jubileumfeest in de Sint Jacobskerk, geopend door burgemeester Demmers. Gevolgd door ene lezing van de heren P. van Druenen (auteur van 'Vissers, Kapers, Arbeiders. Vlissingen 700 jaar stadsrechten') en cultuurhistoricus H. Pleij.

5 juni: Bootcamp Vlissingen

Bootcamp Vlissingen organiseert samen met Stichting Nurses on Tour 'Bootcamp 700' op het Badstrand. Voor de start van de bootcamp vormen alle deelnemers het getal 700. Mooie symboliek!

6 juni: Vlissingen Vintage

Op de Kleine Markt in Vlissingen wordt een heel bijzonder evenement georganiseerd: Vlissingen Vintage. Met diverse optredens, kraampjes, hapjes en drankjes en mooie auto’s om te bewonderen.

6 juli: Vlissingen 700 gaat naar Schotland

Vlissingers G. Nieuwenhuis en C. de Caluwé doen mee met de 7e zomereditie van 'The Carbage run'. Links rijden in een oud barrel door Engeland en Schotland. Zij doen dit in een Acadiane (bouwjaar 1984), bestickert met het logo van Vlissingen 700.

15 juli: etalage ingericht door schoolkinderen

De schoolkinderen van de Frans Naereboutschool hebben een prachtige Vlissingen 700 etalage ingericht in de Walstraat. Op meerdere scholen in Vlissingen vonden Vlissingen 700 activiteiten plaats.

28 augustus: muurschildering Vlissingen 700

Op de muur in de Spuistraat in de binnenstad van Vlissingen, is een prachtig kunstwerk te bewonderen waar de geschiedenis van Vlissingen in te zien is. Geschilderd door kunstenaar Stefan Thelen.

6 september: sloeproeiwedstrijd 'Dutch Marines Rowing Challenge'

Ter ere van het 350-jarige bestaan van het Korps Mariniers en om geld in te zamelen, roeit een groep van (oud) mariniers van Rotterdam naar Londen via Vlissingen. De opbrengst gaat naar collega’s die in de problemen zijn gekomen en of familie van omgekomen collega’s.

13 december: afsluiting Vlissingen 700 tijdens Wonderstroom

De feestelijke afsluiting van Vlissingen 700 voor de Machinefabriek tijdens het 3-daagse festival 'Wonderstroom'. Er is voor iedereen warme chocolademelk en een oliebol, gevolgd door een bijzondere voorstelling van het gezelschap Flam & Co.