Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Logo van Gemeente Vlissingen

Attracties en bezienswaardigheden


In Vlissingen is altijd iets te beleven, voor jong en oud. Zowel binnen als buiten. Een dagje strand of bos, flaneren over de boulevard, winkelen in de binnenstad, film kijken in bioscoop CineCity, monumenten bekijken, ontspannen in het zwembad Vrijburgbad, een attractie of museum bezoeken, stadswandelingen via het muZEEum of een tochtje met de Westerschelde Ferry.
Komt u met de trein, dan kunt u met de Zonnetrein vanaf De Punt (tegenover het station), door de binnenstad, over de boulevard en langs verschillende attracties en bijzondere plekjes. Een unieke ervaring en een attractie op zich! Enkele in het oog springende attracties:
 

Het Arsenaal

Het grootste indoor piratenpark van Nederland. Bezoek de spectaculaire piratenshow, stap aan boord van de scheepssimulator of geniet van het uitzicht over de Westerschelde vanuit de 65 meter hoge uitkijktoren. Het Arsenaal bezit de grootste verzameling zeedieren van Zeeland. Inclusief roggen en haaien. In de 'Aanraakbak' komen deze wel heel dichtbij!

Speelcircus Bambini

Een uniek speelcircus voor de allerkleinste tot de wat oudere kinderen. Met gescheiden speelpistes, die voor beide leeftijdscategorieën voldoende uitdaging en speelplezier bieden. Van glijbanen, reuzen-lego en ballenbakken tot luchtkussens, een klim- en klauterparcours en een kinderbios. Ook in de buitenpiste van 600 m2 is er vermaak voor jong en oud.

Reptielenzoo Iguana

In de geheel overdekte reptielenzoo Iguana worden ruim 500 reptielen en amfibieën en geleedpotigen van over heel de wereld opgevangen. Deze dieren worden door zowel overheden als particulieren aangebracht en in Iguana opgevangen. U treft hier onder andere salamanders, slangen, hagedissen, krokodilachtigen, schilpadden en vogelspinnen.

Zeeuws maritiem muZEEum

Het zoveel mogelijk in oude stijl gerestaureerde Lampsinshuis uit 1641 vormt het hart van het muZEEum. Vanaf het dakbalkon en het 17e eeuwse uitkijktorentje heeft u uitzicht over de Westerschelde. Via een aantal thema's wordt de rijke maritieme geschiedenis van Vlissingen gepresenteerd. Het museum is interactief en daardoor ook zeker voor kinderen interessant!

Bezienswaardigheden

Naast verschillende attracties kent Vlissingen ook vele mooie plekjes, monumenten en bezienswaardigheden. Zo staat het beeld van de Vlissingse zeeheld Michiel de Ruyter trots op de kop van de boulevard. Pal onder het beeld bevinden zich de Kazematten, een onderdeel van het vestingswerk 'Het Keizersbolwerk'. Op de glooiing van de boulevard vindt u de langste bank van Europa tussen de Gevangentoren en het beeld van mensenredder Frans Naerebout. Een stukje verder op de Nolledijk staat een windorgel, dat bestaat uit 20 grote bamboebuizen.  
Bij de Oranjemolen op de dijk vindt u het herdenkingsgebied Uncle Beach. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is er hard gevochten in de stad en op de Westerschelde. In dit gebied wordt het verhaal verteld van de burgerbevolking, bezetting en bevrijding van Vlissingen. 

Scheldekwartier

Vanaf Uncle Beach is het maar een klein stukje lopen naar het Scheldekwartier. Hier treft u naast fraaie voorbeelden van industrieel erfgoed ook een aantal sfeerbepalende maritieme elementen aan.
De Timmerfabriek, de Machinefabriek (met daarin Panorama Walcheren, het grootste schilderij van Zeeland), het fraai gerestaureerde Dok van Perry (oudste droogdok van Nederland en één van de oudste van West-Europa), Museum Scheldewerf 'de Oude Verbandkamer' en de Torenkraan (door Vlissingers vaak 'de Scheldekraan' genoemd) zijn voorbeelden van het historische maritieme karakter van Vlissingen. De Scheldekraan is een van de belangrijkste symbolen van de maritieme geschiedenis van Vlissingen.
Zie voor meer informatie de pagina Erfgoed op de website van het Scheldekwartier.

Oost-Souburg en Ritthem

In Oost-Souburg is een bezoek aan de Karolingse ringwalburg en Molen de Pere zeker een aanrader. In Ritthem kunt u ongestoord wandelen in het natuurgebied Rammekenshoek, waar u een kijkje kunt nemen in het oudste zeefort van West-Europa Fort Rammekens. Vanuit Ritthem kunt u wandelend of fietsend over de dijk weer terug naar Vlissingen.

Vlissingen in beeld

Even proeven wat Vlissingen zo uniek maakt? Beleef Vlissingen in foto's en laat u verrassen!