Sluitingstijd horecabedrijven

'Horeca' is een afkorting voor hotel, restaurant, café. Horecabedrijven verkopen drankjes en hapjes aan hun klanten om op de plaats zelf te drinken/eten.
De gemeente heeft algemene regels opgesteld over de tijden waarop horecabedrijven dicht moeten zijn. De sluitingstijd in Vlissingen is van 2.00 uur tot 6.00 uur. U kunt bij de gemeente een vergunning/ontheffing aanvragen om langer open te mogen zijn. Dat kan incidenteel of het hele jaar door.

Let op: voor een bepaalde locatie kunnen incidenteel andere tijden gelden. Deze zijn vastgelegd in de exploitatievergunning, een milieuvergunning of milieuregelgeving. Als u een bedrijf overneemt, informeert u dan of dit het geval is.

Ik wil mijn horecazaak (in het weekend) langer open houden. Wat moet ik doen?

U kunt een speciale (weekend)ontheffing aanvragen. De gemeente kijkt of de ruimere openingstijden geen gevaar opleveren voor de openbare orde en veiligheid. Ook mogen de ruimere openingstijden niet tot overlast leiden. Is aan alle voorwaarden voldaan? Dan komt u in aanmerking voor een ontheffing.

Welke ontheffingen kan ik aanvragen?

  • Vergunning éénrichtingverkeer tussen 2.00-3.00 uur, het hele jaar door. Er mogen geen klanten meer binnenkomen en de aanwezige klanten moeten binnen dit uur vertrekken. Dit wordt ook wel het 'afhandelingsuur' genoemd;
  • Nachtontheffing. Het hele jaar door openingstijden tussen 9.00-5.00 uur, met éénrichtingverkeer tussen 4.00 en 5.00 uur. De gemeente verstrekt maximaal 4 nachtontheffingen;
  • Ontheffing broodjeszaak tussen 02.00 en 04.00 uur. Het hele jaar door een alcoholverbod voor de verlengde opening tussen 2.00 en 4.00 uur. De gemeente verstrekt maximaal 4 ontheffingen;
  • Incidentele ontheffing (per nacht) wegens een bijzondere gebeurtenis. Deze ontheffing kan gelden voor een horecabedrijf, een bepaald gebied of voor de hele gemeente.

Aanvragen

Hoe kan ik een ontheffing aanvragen?

U kunt schriftelijk een vergunning aanvragen. Na ontvangst neemt de gemeente uw aanvraag in behandeling. U krijgt binnen 3 weken antwoord.

Kosten

Wat zijn de kosten van een ontheffing?

De kosten voor een ontheffing zijn:

  • Nachtontheffing (tussen 2.00 en 5.00 uur): € 762,10;
  • Eénrichtingverkeer (tussen 2.00-3.00 uur): € 168,00;
  • Ontheffing broodjeszaak (tussen 02.00 en 04.00 uur) € 168,00;
  • Een incidentele ontheffing: € 67,25.

Heeft deze informatie u geholpen?