Voordat de bouw van het Justitieel Complex Vlissingen kan starten, zullen er diverse onderzoeken op de locatie moeten plaatsvinden. In december 2022 is gestart met het onderzoeken of er nog ontplofbare oorlogsresten in de bovenste grondlagen zitten. In de 1e fase van het onderzoek is dit tot 4,5 meter diepte onder het maaiveld. 

Fase 1 onderzoek

In opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf voert de firma Den Ouden Bodac B.V. het onderzoek uit. Zij zijn gespecialiseerd in het veilig opsporen van ontplofbare oorlogsresten. Op het als download bijgevoegde kaartje ziet u waar het onderzoek plaatsvindt. Uitgangspunt was dat de werkzaamheden van deze 1e fase op 1 februari 2023 gereed waren. Op een flink aantal plekken bleek extra onderzoek nodig. In de bodem zitten veel materialen die zorgen voor een verstoring van de meetresultaten. Hierdoor kan een deel van het gebied niet worden onderzocht met een bodemscan.
Het is daarom nodig om delen van het terrein laagje voor laagje af te graven. Om dit veilig te kunnen doen, neemt de aannemer een aantal maatregelen. Het is vooraf niet in te schatten hoeveel lagen er moeten worden afgegraven. Daardoor is het niet bekend hoe lang de werkzaamheden duren. Er is gewerkt tot uiterlijk 15 maart 2023. Dan start het broedseizoen en moet er rust zijn in het gebied.

Vervolgfasen onderzoek

In de vervolgfasen vindt onderzoek ter plaatse van bomen en struiken met ecologische waarden en onder de Visodeweg en Havenweg plaats. Ook vindt in de vervolgfase dieptedetectie (onderzoek dieper dan 4,5 meter) plaats.
Als er duidelijkheid is over de planning van de vervolgfasen, leest u dat op deze webpagina.

Wat zult u hiervan merken?

Het opsporen van ontplofbare oorlogsresten gebeurt op verschillende manieren. Voor het detecteren van het gebied kunt u een voertuig op het terrein zien rijden, dat de bodem scant. Wanneer in de bodem verstoringen worden gevonden, vindt er op die plekken extra onderzoek plaats. U ziet dan bijvoorbeeld iemand met een (metaal)detector metingen doen. Als het nodig is, kunnen er graafwerkzaamheden plaatsvinden. Dan ziet u een speciale daarvoor toegeruste graafmachine aan het werk.
De werktijden liggen tussen 7.00 en 17.30 uur. De medewerkers zullen wel al voor 7.00 uur op de locatie aanwezig zijn. 

Veiligheid voorop

Als er een (mogelijk) explosief wordt aangetroffen werkt de aannemer volgens een vastgesteld protocol, waarmee de veiligheid te allen tijde is geborgd.
Het is mogelijk dat explosieven tijdelijk worden bewaard. Dat gebeurt op een veilige plaats. De Explosieven Opruimingsdienst van Defensie en de gemeente krijgen dan een seintje. Zij bepalen wat er met de gevonden explosieven gebeurt. Als het nodig is om die tot ontploffing te brengen, vindt dat plaats op een locatie die door de burgemeester van Vlissingen is aangewezen (in de gemeente Vlissingen of de gemeente Veere). 

Mogelijk enige overlast

Tijdens de werkzaamheden kunt u mogelijk enige overlast ondervinden. Het kan bijvoorbeeld nodig zijn om een weg tijdelijk af te sluiten. Dit wordt dan vooraf aangegeven en proberen we uiteraard tot een minimum te beperken.

Contact

Bij specifieke vragen over het onderzoek naar ontplofbare oorlogsresten en bijbehorende werkzaamheden, neemt u contact op met het opsporingsbedrijf Den Ouden Bodac B.V. uit ’s-Hertogenbosch. Contactpersoon is de heer R. Maas, bereikbaar via e-mail r.maas@bodac.nl.