Naamgebruik, wijzigen

Direct aanvragen

Gaat u trouwen, een geregistreerd partnerschap sluiten of scheiden?

Dan krijgt u keuze van naamgebruik. U kiest bijvoorbeeld om de achternaam van uw partner te gaan gebruiken. Of u voegt de achternaam van uw partner toe aan uw eigen naam. Of u wilt de achternaam van uw partner juist verwijderen. Hierbij gaat het om de naam waarmee u wilt dat de overheid u aanschrijft. U kunt in principe op elk moment uw naamgebruik laten wijzigen.
Door de keuze van een naamgebruik (bijvoorbeeld die van uw partner) vervalt uw achternaam niet. U blijft met uw eigen achternaam geregistreerd staan in de registers. In officiële documenten (bijvoorbeeld een paspoort) staat dan ook altijd uw eigen achternaam. Na ontvangst van uw verzoek wordt de wijziging van uw naamgebruik in de Basisregistratie Personen (BRP) ingevoerd.

Mogelijkheden

  • Eigen naam;
  • Naam partner;
  • Eigen naam gevolgd door naam partner;
  • Naam partner gevolgd door eigen naam.

Hoe kan ik een wijziging naamgebruik indienen?

• Digitaal met uw DigiD;
• U kunt ook langskomen bij de gemeente met een geldig identiteitsbewijs en (indien van toepassing) een door de betrokkene afgegeven schriftelijke machtiging en een (kopie) van zijn/haar identiteitsbewijs. Maakt u hiervoor een afspraak. Dit kunt u doen door te bellen naar 14 0118. Vanuit het buitenland belt u +31 1184 70 00.

Bijzonderheden

Kan ik als getrouwde man mijn naamgebruik wijzigen?

Iedereen die in Nederland staat ingeschreven en gehuwd is (geweest) of een geregistreerd partnerschap heeft, kan zijn/haar naamgebruik wijzigen. Dit geldt voor zowel de gehuwde man als voor de gehuwde vrouw.
Gebruikte u tijdens uw huwelijk de achternaam van uw partner? En wilt u die naam na de scheiding laten verwijderen? Dan moet u ook een verzoek indienen voor verandering van uw naamgebruik.

Kosten

Wat kost het aanvragen van een wijziging van mijn naamgebruik?

Het aanvragen van een wijziging van uw naamgebruik is gratis.

Heeft deze informatie u geholpen?