Leefomgeving en gezondheid

Onze leefomgeving heeft effect op onze gezondheid en veiligheid. Een schone, groene en waterrijke omgeving die uitnodigt om te bewegen, geeft een goed gevoel en heeft een positief effect op lichamelijke en mentale gezondheid.
Er kan echter ook sprake zijn van een negatieve invloed van de omgeving op uw gezondheid. In de volgende alinea's leest u waar u dan terecht kunt met een vraag, klacht of melding.

PFAS

PFAS (Poly- en perfluoralkylstoffen) zijn de laatste tijd veel in het nieuws geweest. Het is een groep chemische stoffen die door de mens is gemaakt. PFAS wordt vanwege de water-, vet- en vuilafstotende werking toegepast in veel producten. Zoals voedselverpakkings-materialen, antiaanbaklagen van pannen, kleding, textiel en cosmetica.

Gevolg gebruik PFAS

Door de vele toepassingen is PFAS in kleine hoeveelheden terechtgekomen in onze omgeving: in de bodem, in ons (grond)water, in planten, dieren en mensen.
Eenmaal in het milieu blijven ze daar aanwezig. Ze kunnen in kleine hoeveelheden terechtkomen in voedsel en drinkwater en daarmee ook in ons bloed. Dat kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

PFAS-contactformulier

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft vastgesteld, dat we in Nederland te veel PFAS binnenkrijgen via voedsel en drinkwater.
Heeft u vragen over de invloed van PFAS op uw gezondheid? Raadpleeg dan eerst de informatie op de website van GGD Zeeland. Staat uw vraag hier niet bij, dan kunt u uw vraag stellen via het PFAS-contactformulier van de GGD.

Hinder

Een negatieve invloed van de omgeving op uw gezondheid kan ook bestaan uit hinder.
Ervaart u hinder van bedrijven, instellingen of bedrijfsmatige evenementen in de provincie Zeeland (denk bijvoorbeeld aan geur, geluid of stof)? Neem dan contact opnemen met de Regionale Uitvoeringsdienst Zeeland (RUD).

Gezondheid

Heeft u vragen of een klacht die betrekking heeft op uw gezondheid? Op de website www.ggdleefomgeving.nl kunt u op veel vragen een antwoord vinden.

  • Staat uw vraag hier niet bij, vul dan het contactformulier Medische Milieukunde in op de website van GGD Zeeland: www.ggdzeeland.nl/vraag-MMK.
    U kunt ook telefonisch contact opnemen via telefoonnummer (0113) 24 94 00 (afdeling Milieu en gezondheid).