Gemeentearchief

Op 1 januari 2020 verhuisde het Gemeentearchief Vlissingen met al haar archieven naar het Zeeuws Archief in Middelburg. Alle historische gegevens over Vlissingen vindt u vanaf die datum op de website van het Zeeuws Archief

Wat betekent dit voor u?

Persoonsgegevens

Bent u op zoek naar persoonsgegevens, kijk dan op de pagina Zeeuwen Gezocht.
Alle Vlissingse persoonsgegevens zijn aan dit onderdeel van de website van het Zeeuws Archief toegevoegd.

Beeldmateriaal en archieven

Foto’s, kaarten en ander beeldmateriaal vindt u op de pagina Beeld. Op deze pagina vindt u ook andere beeldcollecties, zoals die van het Zeeuws Genootschap.
Ook alle archieven en collecties kunt u in één keer doorzoeken, zie de pagina Archieven en Collecties.

Bouwvergunningen

Bent u op zoek naar bouwvergunningen van Vlissingen, dan kunt u eerst terecht bij het stadhuis in Vlissingen. Ook voor bouwvergunningen van Ritthem en Oost- en West-Souburg ná 1966.  
Vindt u daar niet wat u zoekt? Neem dan contact op met het Zeeuws Archief. U kunt het beste een e-mail sturen naar info@zeeuwsarchief.nl, waarin u aangeeft welk adres u zoekt en wat het bouwjaar (ongeveer) is. Vermeld ook dat u al bij gemeente Vlissingen bent geweest met uw vraag.

Toelichting bij de afbeelding

De afgebeelde akte (charter) komt uit het jaar 1505 en is een van de oudste archiefstukken uit Vlissingen. Deze akte is geschreven op perkament met een in de inkt gedoopte ganzenveer, van een soort vernis voorzien en ondertekend met de woorden: “dit wert ghedaen upten thiensten dach van april anno vichtienhondert ende vive naer paesschen.”
In deze akte gaat het over het schrijfloon dat gemoeid is met het afslaan en het verkopen van de aangebrachte vis in Vlissingen. Een ambtelijke functie waaraan geld te verdienen viel, vandaar dat de heren en dames van Bourgondië (waar Vlissingen indertijd toe behoorde) dit goed wilden regelen.