Direct aanvragenAfspraak maken

Een geboorteakte is een schriftelijk bewijs van uw geboorte en de inschrijving van uw geboorte bij de Burgerlijke Stand. U kunt hiervan een origineel afschrift of (internationaal) uittreksel aanvragen. Het afschrift of uittreksel van de geboorteakte is alleen op te vragen bij de gemeente waar u bent geboren.
Als u een uittreksel aanvraagt, dient u aan te geven voor welk doel u het uittreksel nodig heeft.
Het origineel afschrift van de akte is alleen verkrijgbaar in het Nederlands. Heeft u een afschrift van de akte in een andere taal nodig, dan moet u de akte zelf laten vertalen door een beëdigd tolk/vertaler.

Talen

Een internationaal uittreksel van de geboorteakte is wel in meerdere talen te verkrijgen. In het uittreksel staan alleen de persoonsgegevens die op de akte staan. Het meertalig uittreksel is in het Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans, Grieks, Italiaans, Portugees, Turks en Servo-Kroatisch verkrijgbaar. Indien nodig kunt u voor deze optie kiezen.

Aanvragen

Hoe kan ik een afschrift aanvragen?

  • Digitaal met uw DigiD;
  • Bij de balie van de gemeente. Neemt u de juiste documenten mee, u kunt dan op het afschrift wachten. Maakt u hiervoor een afspraak;
  • U kunt namens uw bedrijf of als organisatie online een afschrift burgerlijke stand aanvragen, met behulp van e-Herkenning.

Benodigdheden:

  • Geldig identiteitsbewijs;
  • Indien van toepassing: een door de betrokkene afgegeven schriftelijke machtiging en een (kopie) van het identiteitsbewijs.

Kosten

Wat kost een afschrift van een geboorteakte?

De kosten voor een afschrift zijn € 16,60.

Heeft deze informatie u geholpen?