Een bijdrage leveren aan de veiligheid in uw woon- of werkomgeving? Meld je dan aan bij Burgernet. Burgernet is een samenwerking tussen de Zeeuwse gemeenten en de regiopolitie Zeeland. 

Wat is Burgernet?

Bij Burgernet werken inwoners, gemeenten en de politie samen om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. Burgernet is een telefonisch netwerk van inwoners en medewerkers van bedrijven. De centralist van de meldkamer politie start, na een melding over een inbraak of een vermist kind, een Burgernet actie op.
Deelnemers aan Burgernet krijgen dan een melding via de telefoon of een tekstbericht per sms. Dit met de vraag uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig. Met informatie hierover help je direct bij de opsporing van dader(s), een voertuig of een vermist kind. 

Burgernet in Zeeland

De Zeeuwse gemeenten en de regiopolitie Zeeland gaan Burgernet in voeren. Dit mede dankzij subsidie van de provincie Zeeland. Hiermee is Zeeland de eerste provincie waar Burgernet in één keer wordt ingevoerd. Uw bijdrage is hiervoor nodig! Je wordt gevraagd je voor Burgernet aan te melden om zo een actieve bijdrage te leveren aan de veiligheid in uw woon- of werkomgeving.

Niet alleen voor de politie

Het Burgernetsysteem is (technisch) geschikt om ook door andere hulpverleningsdiensten gebruikt te worden. De brandweer of GGD/GHOR kan bijvoorbeeld meldingen van gevaarlijke stoffen of vervuild zwemwater doorgeven. Burgernet is tot nu toe vooral ingezet voor opsporing.  

Verschil Burgernet en Amber-Alert

Burgernet en Amber Alert zijn verschillende systemen.

  • Amber Alert is een landelijk waarschuwingssysteem dat helpt vermiste kinderen op te sporen;
  • Burgernet helpt bij de opsporing van vermiste personen (kinderen en volwassenen), maar richt zich ook op andere zogenaamde 'heterdaad incidenten'.