Bouwgerelateerde voorwerpen op gemeentegrond plaatsen

Direct aanvragen

Als u op gemeentegrond een steiger, container, bouwmaterialen, mobiele toilet, schaftwagen, hoogwerker, bouwlift of andersoortig tijdelijk materieel plaatst, dient u hiervan altijd melding te maken bij de gemeente. Zo kan de gemeente de veiligheid van de openbare ruimte garanderen.

Melding van plaatsing

Als u tijdelijk bouwgerelateerde voorwerpen op gemeentegrond plaatst, vragen wij u dit minimaal 4 werkdagen van tevoren te melden via het volledig ingevulde meldformulier onder de knop 'Direct aanvragen'. Of via e-mail bouwinspectie@vlissingen.nl.

 • Na ontvangst en beoordeling van uw melding over een plaatsing, ontvangt u zo snel mogelijk bericht terug;
 • Een geheel of gedeeltelijke wegafzetting/straatafsluiting door een hijskraan of dergelijke, moet u melden bij de  gemeente via e-mail gbal@vlissingen.nl.

Aandachtspunten bij aanmelding

 • De openbare weg (gemeentegrond) is meer dan alleen de rijbaan. De stoep, het plantsoen en dergelijke horen daar ook bij;
 • Wanneer u (bewust of onbewust) iets op de openbare weg plaatst zonder melding, bent u in overtreding en in strijd met de Algemene plaatselijke verordening (APV) van de gemeente. Zie afdeling 4, artikel 2:5.1a;
 • Vergeet niet om na het weghalen van de steiger, container, schaftwagen en dergelijke dit ook door te geven via email: bouwinspectie@vlissingen.nl. Na afmelding stopt namelijk de 'teller' voor de precariobelasting. En krijgt u voor de volgende maand niet weer een factuur.

Precariobelasting

Let op: bij een niet gemelde en geconstateerde plaatsing vervalt de regeling '3 werkdagen precariobelastingvrij'.

Kosten

Welke kosten zijn verbonden aan het plaatsen van bouwgerelateerde voorwerpen op gemeentegrond?

 • Als u een voorwerp op de openbare weg plaatst en dat vooraf hebt gemeld, staat het voorwerp er de eerste 3 werkdagen vrij van precariobelasting;
 • Als u de plaatsing niet vooraf hebt gemeld of u plaatst een voorwerp langer dan 3 werkdagen, betaalt u precariobelasting;
 • De hoogte van de precariobelasting hangt af van de duur van de plaatsing en de ruimte die het voorwerp in beslag neemt.
  Zo geldt er een tarief van € 2,47 per vierkante meter voor een voorwerp dat één maand of korter wordt geplaatst op een oppervlakte tot 100 vierkante meter. Het minimumbedrag dat u moet betalen bedraagt € 70,95.
  Voor het in beslag nemen van een oppervlakte boven de 100 vierkante meter gelden andere tarieven.

Heeft deze informatie u geholpen?