Het gevecht om het Duitse hoofdkwartier

Hotel Britannia

Na 2 dagen van hevige straatgevechten, was Hotel Britannia het volgende doel. De Duitsers hadden er hun hoofdkwartier gevestigd en daarom het gebouw tot een bijna onneembare vesting omgebouwd. Het was omgeven door bunkers, geschutsopstellingen en loopgraven. 

Onder water

Een bijkomend probleem voor de geallieerden vormde het water. Omdat het gebouw niet via de boulevards kon worden benaderd, moest de aanval vanuit de landzijde worden ingezet. Door de inundatie stond dit gebied echter onder water. 

Hevige strijd

In de vroege morgen van 3 november 1944 werd de aanval geopend. De geallieerden moesten vaak tot hun schouders door het ijskoude water waden. Na een hevige strijd waarbij Hotel Britannia in brand raakte, gaven de Duitsers zich over.
Victor Bellinger was soldaat bij het 452e Artillerie Regiment. Hij ontfermde zich over de Duitse Reichsflagge, die na de inname van het hoofdkwartier kon worden gestreken. Toen het regiment in 1945 na de capitulatie van Duitsland terugkeerde naar Engeland, nam Bellinger het dundoek als oorlogssouvenir mee naar huis.

Britannia in woord en beeld

In het bijgevoegde filmpje vertellen wij u over locatie 'Britannia'.