Een strategisch kruispunt waar radioman P. Churchill 24 uur vast zat

Uitstrooien van een deel van de as van Patrick Churchill

Het Betje Wolffplein was op woensdag 1 november 1944 een belangrijk doel van de geallieerde commando’s, die in de vroege morgen in de Vlissingse slijkhaven (Uncle Beach) waren geland.
Het was een kruispunt waar 4 straten op uitkwamen: de Coosje Buskenstraat, de Badhuisstraat, de Aagje Dekenstraat en de Walstraat.

Controle

Om te voorkomen dat de Duitsers via deze routes versterkingen konden aanvoeren, was controle over dit kruispunt essentieel.
Het kostte de geallieerden veel moeite om dit belangrijke kruispunt te behouden vanwege Duits vuur vanuit de zogenaamde Naereboutbunker, op de kop van de Coosje Buskenstraat en een bunker aan de Kommedijk. Ook werd het kruispunt onder vuur gehouden door sluipschutters in de torenkranen van scheepswerf De Schelde.

Patrick Churchill

Patrick Churchill was een Britse radioman die voor de Franse eenheid van het Vierde Commando de communicatie moest verzorgen. Hij zat hier 24 uur vast in het hoekpand aan de westzijde van het Betje Wolffplein, waarin toen drogisterij De Vijzel was gevestigd. Hij overleed op 28 juni 2018. 
Als laatste wens werd een deel van zijn as uitgestrooid over de Slijkhaven. De stad waar veel van zijn kameraden vielen. In het bijzonder zijn goede vriend William Harvey.

Bexhill in woord en beeld

In het bijgevoegde filmpje vertellen wij u over locatie 'Bexhill'.