William Harvey

De plek waar William Harvey sneuvelde

William Harvey had de nodige gevechtshandelingen achter de rug, toen hij met het Vierde Commando in de vroege morgen van 1 november 1944 bij de Slijkhaven in Vlissingen aan land kwam. In 1941 streed hij op de Noorse Lofoten en nam in juni 1944 deel aan de strijd in Normandië. In de tussentijd was hij in het huwelijk getreden. 
Zijn beste vriend Alex MacAulay was zowel getuige bij zijn huwelijk als bij de dramatische gebeurtenis op Braemar, de codenaam voor het Bellamypark.

Bellamypark

Toen de soldaten van Troop 3 opdracht kregen vanuit de Nieuwstraat het Bellamypark over te steken, stonden William en Alex klaar om gezamenlijk de oversteek te wagen. "Blijf jij maar hier", zei William tegen zijn vriend, "Ik heb een beter wapen". Hij kwam niet ver. Geraakt door Duits mitrailleurvuur stierf William, 28 jaar jong.

Graf

Eerst werd William Harvey in Biervliet begraven, later is hij overgebracht naar Bergen op Zoom.
Zijn zoon Bill heeft zijn vader nooit gekend. Hij werd geboren in februari 1945. Hij bezoekt Vlissingen regelmatig en onthulde precies 70 jaar later op 1 november 2014, een plaquette ter herinnering aan zijn vader.

Braemar in woord en beeld

In het bijgevoegde filmpje vertellen wij u over locatie 'Braemar'.