In Oost-Souburg starten we met een pilot waarbij jeugdigen en gezinnen snel en indicatieloos terecht kunnen bij een ouder-kind team. De werktitel is ‘Grip op doorverwijzing Jeugd Souburg’. Het doel is om laagdrempelig en snel ondersteuning te bieden bij problemen die jeugdigen ervaren tijdens het opgroeien.
Het team bekijkt samen met de jeugdigen en gezinnen wat nodig is en kan direct ondersteuning bieden (1 tot 6 gesprekken). Zo blijven kleine problemen klein en kunnen specialisten de jeugdigen met grotere problemen sneller helpen.

Kerngezond Vlissingen – kwetsbare jeugd

Vanuit Kerngezond Vlissingen en de werkgroep kwetsbare jeugd, is deze vernieuwde aanpak ontwikkeld. De huisartsen in Oost-Souburg, het team Wmo Jeugd en Buurtteams Vlissingen hebben de handen in elkaar geslagen om de aanpak in de praktijk uit te proberen. Er wordt gewerkt vanuit de werkwijze van Positieve Gezondheid. Dit houdt in dat er vooral gekeken wordt naar wat de jeugdigen en ouders nodig hebben om beter met het probleem of de situatie om te kunnen gaan.
Voor de gemeente Vlissingen is het werken met een ouder-kind team een nieuwe manier van werken, maar elders in Nederland is er al ervaring mee opgedaan. Uit praktijkstudies blijkt dat dit er voor kan zorgen dat 30% van de jeugdigen sneller geholpen is.

Leren door te doen

Tijdens de uitvoering van de pilot, evalueren we regelmatig. Dit doen we samen met de professionals en met de inwoners die gebruik maken van de nieuwe aanpak. Zo kunnen we successen goed in beeld brengen en eventueel de aanpak bijstellen. Het totale project duurt 1,5 jaar.

Direct contact leggen

Voor algemene informatie over het project kunt u contact opnemen met Astrid Nieste, projectleider jeugd gemeente Vlissingen. Ze is bereikbaar via e-mail anieste@vlissingen.nl of telefoonnummer 14 0118.
Een jeugdige of gezin kan direct bij het ouder-kind team terecht door contact op te nemen met buurtteam Oost van Buurtteams Vlissingen via het e-mailadres oost@buurtteamsvlissingen.nl.

Pilotteam

Het pilotteam bestaat uit:

  • Maartje van der Scheer, expertise Toegang Wmo Jeugd;
  • Vincent van der Burgh, buurtteammedewerker met expertise basis ggz jeugd;
  • Kyra de Knegt, buurtteammedewerker met expertise jeugd en gezin;
  • Niels Kruf, buurtteammedewerker met expertise jeugd en gezin.

Kom kennis maken!

We komen graag in contact met professionals om de werkwijze samen door te ontwikkelen. Wilt u kennismaken en bent u geïnteresseerd in de werkwijze? Kom dan op donderdag 9 november 2023 om 15.30 uur naar onze informatiebijeenkomst in het Stadhuis, Paul Krugerstraat 1 in Vlissingen.
U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen naar a.nieste@vlissingen.nl, onder vermelding van 'Aanmelding kennismaken 9 november 2023'.