Kerngezond Vlissingen verbindt professionals in het sociaal- en medisch domein. Met Welzijn op Recept+ wordt bij klachten die geen, of niet alleen een medische oorzaak hebben de samenwerking gezocht met Buurtteams Vlissingen.
De inzet van Welzijn op Recept+ is nu in heel de gemeente Vlissingen mogelijk.

Welzijn op Recept – eenvoudig recept met krachtige gevolgen

Het is een recept dat uitgeschreven wordt door de huisarts, een welzijnsrecept. Het is een alternatief voor mensen met psychosociale klachten. Klachten als vermoeidheid, pijn in de nek, maar ook stress, angst en somberheid hebben lang niet altijd een medische oorzaak. Vaak spelen onderliggende sociaal maatschappelijke problemen een rol, zoals het overlijden van een partner, verlies van werk, eenzaamheid, en dergelijke.
De huisarts verwijst deze patiënten via Welzijn op Recept door naar een welzijnscoach en werkt hiermee samen. Het is een landelijke werkwijze in meer dan 100 gemeenten. Het resultaat: ernstige zorgvragen en zorgkosten worden voorkomen. Mensen die een welzijnsrecept hebben ontvangen geven aan een toename te hebben ervaren in eigen kracht, zelfvertrouwen, zelfredzaamheid en sociale contacten. Verder geven ze aan een betere gezondheid te ervaren

Welzijn op Recept met een +

Door de brede integrale werkwijze van Buurtteams Vlissingen, is het mogelijk om het recept uit te schrijven voor meer dan alleen welzijnsproblematiek. Ook bij knelpunten op het gebied van geldzaken, opvoeden en opgroeien, zelfredzaamheid of mantelzorg, kan een verwijzing gedaan worden naar een sociaal werker van Buurtteams Vlissingen. Dat is de plus.

Pilot in huisartsenpraktijk de Getijde

De ervaring is, dat Welzijn op Recept+ helpt een brug te slaan tussen het medisch en sociaal domein. Hiervoor is het belangrijk om elkaar te kennen. Vaste contactpersonen vanuit Buurtteams Vlissingen voor de huisartsenpraktijk helpen daarbij. Dit draagt bij aan het Kerngezond principe: Samenwerken als één team.

Pilot

In de pilot hebben niet alleen de huisartsen en de POH-ers verwezen naar Buurtteams Vlissingen, maar ook de wijkverpleegkundigen. Ook daar zijn positieve ervaringen mee opgedaan. Daarnaast zijn er heldere werkafspraken gemaakt welke informatie met toestemming gedeeld wordt in de verwijzing, hoe snel contact gelegd wordt met de inwoner en wanneer terugkoppeling plaatsvindt.

Inzet in alle Kerngezond-centra

De eerste Kerngezond centrumbijeenkomsten zijn geweest. Vanaf nu biedt Kerngezond Vlissingen per centrum regelmatig de gelegenheid om de collega’s uit het werkgebied te ontmoeten en kennis en ervaringen uit te wisselen. In de eerste bijeenkomst stond Welzijn op Recept+ centraal. Er is besproken voor welke inwoners Welzijn op Recept ingezet kan worden en hoe dat werkt in de gemeente Vlissingen.

Benieuwd naar succesverhalen uit het land? Download dan het boekje 'Pareltjes van Welzijn op Recept'.