Bijeenkomst cybercrime 17 april 2024, foto Marcelle Davidse
Foto: Marcelle Davidse

Woensdagavond 17 april 2024, was bijna elke stoel bezet in de bioscoopzaal van CineCity in Vlissingen. Een divers gezelschap van bijna 200 ondernemers en ambtenaren van verschillende overheidsinstellingen kwam samen om te leren over cyberveiligheid.
Het evenement werd georganiseerd door de gemeenten Middelburg, Veere en Vlissingen, de Provincie Zeeland, Dockwize en Platform Veilig Ondernemen (PVO) Zeeland West-Brabant.

Verhalen die raken en waarschuwen

De bijeenkomst werd geleid door presentator E. Genemans, onder meer bekend als presentator en producent van bekende televisieprogramma’s. Na een welkomstwoord van burgemeester Van den Tillaar, nam ervaringsdeskundige de heer X. Koppelmans de zaal mee in zijn persoonlijke verhaal over een hack waar hij zelf als ondernemer slachtoffer van werd. "Ik had een bloeiend bedrijf, een gelukkig gezin en een prachtig huis. Een cyberaanval heeft alles verwoest", deelde hij met de zaal. 
De ervaring van de heer Koppelmans is kenmerkend voor de ingrijpende gevolgen die cybercrime kan hebben voor een onderneming en persoonlijke levens van slachtoffers.

Expertadviezen openen de ogen

Ethisch hacker en cybercrime-deskundige de heer P. Lahousse gaf een inkijk in de wijze waarop hackers te werk gaan en hoeveel bedrijven hier slachtoffer van worden. Door de toenemende technologische mogelijkheden wordt het daarnaast steeds makkelijker om bedrijven te hacken en wachtwoorden te kraken. "De kans dat je met cybercrime te maken krijgt gaat daardoor van 50% naar 95%. De vraag is dus niet of je slachtoffer wordt, maar wanneer. De vraag is hoe goed je dan beschermd bent en wat je zelf doet."
Mevrouw C. Dehulsters van Rabobank sprak over de bescherming die een cyberverzekering biedt: "Naast de financiële steun, biedt zo’n verzekering ook een noodnummer. Bij een hack bel je dit nummer en krijg je direct hulp."

Interactie met het publiek

Het programma werd afgesloten met een interactief panel, waaraan naast de gastsprekers ook de heer B. Goddrie van PVO Zeeland West-Brabant deelnam. Deskundigen in het panel gingen in gesprek met de aanwezige ondernemers over cyberveiligheid en deelden praktische adviezen waarmee de weerbaarheid tegen cybercrime versterkt kan worden. 

Tips

Tips waar iedere ondernemer volgens de deskundigen vandaag nog mee kunnen beginnen.

  1. Bewustwording.
    Train uzelf en uw collega’s regelmatig in het herkennen van cybercrime. Maak bewustwording onderdeel van de bedrijfsvoering;
  2. Wachtwoordbeheer.
    Stop met wachtwoorden en begin voor al uw accounts met wachtzinnen. Hoe langer de wachtzin, hoe moeilijker deze te kraken is;
  3. Noodplan.
    Zorg dat u een noodplan klaar hebt liggen. Inventariseer wat de kroonjuwelen binnen uw bedrijf zijn en zet in het noodplan de stappen die de organisatie direct zelf kan ondernemen om schade te voorkomen.