Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Logo van Gemeente Vlissingen

Vlissingen 75 jaar Slag om de Schelde

In 2019 was het 75 jaar geleden dat Vlissingen werd bevrijd tijdens de Slag om de Schelde. Een tot voor kort vrijwel vergeten slag, waar Vlissingen een centrale plaats was en die Vlissingen ook zwaar getroffen heeft.
Gezien de betekenis en de (internationale) uitstraling van deze Slag om de Schelde, stond 2019 het hele jaar in het teken van deze gebeurtenis.

Activiteiten

Onder de vlag van 'Vlissingen 75 jaar Slag om de Schelde' werden diversen activiteiten georganiseerd in Vlissingen. 

  • Thematische stadswandelingen;
  • Lezingen;
  • Tentoonstellingen;
  • Themaconcerten;
  • Open dagen;
  • Uitgave thema magazine;
  • Maritieme activiteiten.

In de als download bijgevoegde brochure 'Activiteiten themajaar 75 jaar Slag om de Schelde' vindt u een overzicht van alle activiteiten in het themajaar.

Herdenkingen

  • Op 4 mei 2019 werd het themajaar tijdens de jaarlijkse Dodenherdenking geopend. Met extra aandacht voor de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog;
  • Op 26 oktober 2019 herdachten we op grootse wijze de bevrijding van Vlissingen en de Slag om de Schelde, met een ceremonie op Uncle Beach en diverse activiteiten.

Startavond 12 november 2018

Op 12 november 2018 besprak de gemeente Vlissingen de plannen met verenigingen, stichtingen en andere geïnteresseerden tijdens een openbare bijeenkomst in het stadhuis. Waarbij het de bedoeling was om het themajaar vorm en inhoud te geven met, voor en door de samenleving.
Uit een presentatie van gemeentearchivaris A. Tramper bleek (voor velen opnieuw) de enorme impact van de Tweede Wereldoorlog op Vlissingen. Deze presentatie is als download in powerpoint formaat aan deze pagina toegevoegd.

Logo

Voor alle uitingen van 'Vlissingen 75 jaar Slag om de Schelde' werd het logo gebruikt dat u op deze pagina ziet.

Downloads

Als u moeite heeft om één of meerdere bestanden in de bijgevoegde downloadtabel te lezen of als dit onduidelijkheden voor u oplevert, neem dan contact op met de gemeente. Bereikbaar via telefoonnummer 14 0118 of e-mail gemeente@vlissingen.nl.

Downloads
TitelTypeDownloadLees voor
Activiteiten '75 jaar Slag om de Schelde' Download Lees voor