Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Logo van Gemeente Vlissingen

Vestingstad Vlissingen


In 1807 is Vlissingen op basis van het 'Tractaat van Fontainebleau' afgestaan aan Frankrijk en viel rechtstreeks onder bestuur van keizer Napoleon. Die gaf opdracht om Vlissingen als vestingstad te versterken en ook aan landzijde vestigingswerken op te trekken. In 1809 veroveren de Engelsen Vlissingen vrij eenvoudig. Doel was om daarna door te stoten naar Antwerpen. De missie mislukte en de Fransen veroverden Vlissingen een half jaar later weer terug. Napoleon gaf daarop opdracht de stad beter te versterken. Rondom de stad werden vestingwerken met een vestinggracht aangelegd. 
Vlissingen heeft lang haar eigen historie gedeeltelijk 'verstopt'. Met het zichtbaar maken van vestingsdelen als de Oostbeer en de Westbeer maken de gemeente en Stichting Vesting Vlissingen deze verborgen schatten weer toegankelijk.

Westbeer

De Westbeer is een dam die de zee scheidt van de vestinggracht van de stad Vlissingen. Oorspronkelijk lag de beer tussen Bastion 1 en de zeedijk richting De Nolle.

Keizersbolwerk

Het Keizersbolwerk is gebouwd in 1548 en was oorspronkelijk de waterpoort van de stad. Het moest de Westerschelde en de toegang tot de haven beschermen.

Oostbeer

In 1810 werd aan de oostelijke zijde van de stad een stenen beer gebouwd die later de Oostbeer is gaan heten. De Oostbeer is een gemetselde beer met schuine kanten. 

Gevangentoren

De Westpoort is gebouwd omstreeks 1401. Het gebouw bestond oorspronkelijk uit 2 torens. Aan de zeezijde de Gevangentoren en een oudere kruittoren aan de landzijde.