Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Logo van Gemeente Vlissingen

Themajaar De Vlissingse Opstand 1572

Terugkijken: Herdenkingsbijeenkomst 6 april 2022

 

Op woensdag 6 april 2022 organiseerde het gemeentebestuur van Vlissingen een feestelijke herdenkingsbijeenkomst in de Sint Jacobskerk in Vlissingen.
De sprekers van die middag waren burgemeesters A.R.B. Van den Tillaar en J. Wienen, hoogleraren H. Pleij, J. Pollmann en historici P. van Druenen en R. Fagel. De muziek werd verzorgd door het Zeeuws Koperkwintet. 
Er werd onder andere gesproken over de rol van Vlissingen in de Tachtigjarige Oorlog en over de belangrijke waarden - Vrijheid, Verdraagzaamheid, Verbondenheid en Verscheidenheid - die toen bevochten werden. 

Geschiedenis

Op 6 april 2022 is het precies 450 jaar geleden dat Vlissingen in opstand kwam tegen de Spaanse bezetter en deze uit de stad verdreef. Hiermee schreef Vlissingen geschiedenis: het was de 1e stad in De Lage Landen die zicchzelf (anders dan Den Briel) zichzelf op eigen kracht bevrijdde. Hiermee leverde Vlissingen een belangrijke bijdrage laan 'de geboorte' van Nederland.

Doe mee! 

In 2021 hebben wij inwoners, verenigingen en ondernemers opgeroepen om een bijdrage te leveren aan het themajaar.
Op 6 oktober 2021 was er een informatieavond op het stadhuis. Hier konden Vlissingers hun plannen en ideeën voor het themajaar met ons en elkaar delen. Het gemeentebestuur van Vlissingen heeft hiervoor geld beschikbaar gesteld in de vorm van een subsidieregeling. Lees meer over de subsidievoorwaarden in het betreffende nieuwsbericht.

Evenementenkalender 1572

Tijdens het themajaar worden het hele jaar door verschillende evenementen georganiseerd. Kijk op de Evenementen Kalender 1572 waar en wanneer in uw buurt een evenement wordt georganiseerd!

Boekpresentatie  "Frans Naerebout (1748-1818) en het Vlissingen van zijn tijd" door Dirk H.A. Kolff

Op vrijdag 29 april wordt het nieuwe boek van Dirk H.A. Kolff - "Frans Naerebout (1748-1818) en het Vlissingen van zijn tijd" - gepresenteerd op het stadhuis van gemeente Vlissingen. De burgemeester van gemeente Vlissingen drs. A.R.B. (Bas) van den Tillaar ontvangt dan het eerste exemplaar. 

Deelnemers themajaar

De volgende organisaties zijn aangesloten bij het themajaar 'De Vlissingse Opstand 1572'.

Themakrant

In april 2022 is eenmalig een speciale themakrant uitgebracht in samenwerking met Uitgeverij de Bode. Deze krant staat volledig in het teken van de Vlissingse Opstand in 1572. 

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de website www.geboortevannederland.nl.