Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Logo van Gemeente Vlissingen

Vrijmarkt Koningsdag 2019

Rommelmarkt, kleedje met spullen

Elk jaar wordt op Koningsdag 27 april een vrijmarkt gehouden in de binnenstad in Vlissingen. Dit jaar tot 16.00 uur. Door de hele binnenstad ziet u kleedjes met daarop de leukste koopjes. De vrijmarkt is een echte aanrader als u op zoek bent naar leuke spullen. Natuurlijk kunt u ook zelf spullen verkopen op de vrijmarkt!  

Waar mag ik zitten?

Bij het uitstallen van spullen, moeten nooduitgangen en toegangen tot woningen worden vrijgehouden. Voor winkels die aangeven open te zijn, mag geen vrijmarkt worden gehouden. Verder mag u overal spullen verkopen binnen het aangegeven gebied. Op de KAART (PDF, 1.584 KB)  ziet u waar u wel en niet mag zitten. Ook worden alle maatregelen die de gemeente neemt kort samengevat.
Ruim na afloop van de markt netjes uw spullen op en laat niets achter. Voor afval stelt de gemeente op verschillende plaatsen containers beschikbaar.

Plek reserveren

Bent u van plan een gebied af te bakenen om het alvast te reserveren? Dan mag u geen verf of plakband (ducktape) gebruiken dat lijmresten achterlaat. Gebruik bijvoorbeeld krijt of plakband (schilderstape). Dan kunt u het woord 'bezet' na afloop makkelijk verwijderen. Wij verwachten van u dat u voordat uw handelswaar uitstalt, zelf het plakband verwijdert.
Als u een gebied reserveert kan het voorkomen dat iemand anders toch op deze plek gaat staan. Zorg dat u op tijd bent, dan is de kans dat iemand op uw plek gaat zitten een stuk kleiner. Mocht dit toch gebeuren, probeer er dan samen uit te komen. Koningsdag is tenslotte een gezellige dag!

Betaald parkeren

Op Koningsdag is het betaald- en vergunninghouders parkeren van toepassing. Let daar op als u op de vrijmarkt staat of deze bezoekt.

Particulieren

Wat mag niet verkocht worden?

Eigenlijk mag u bijna alles verkopen wat u wilt. Er zijn een paar uitzonderingen! Voor particulieren is het niet toegestaan om de volgende waren te verkopen of gratis weg te geven:

  • Bederfelijke etenswaren, zoals vlees (saté, kebab en dergelijke);
  • Vis of visproducten;
  • Zuivel (of producten waarin zuivel wordt gebruikt);
  • Dranken met en zonder alcohol.  

De verkoop van deze zogenaamde 'bederfelijke waar' is voorbehouden aan in Vlissingen gevestigde horeca, de vergunde ambulante handel of aan beroepshandelaren en bedrijven wanneer dit branche-eigen is.
Op het verkopen van drank zonder vergunning of ontheffing, wordt tijdens Koningsdag streng gecontroleerd! Mochten handhavers van de gemeente Vlissingen of de politie zien dat u drank verkoopt, dan wordt deze drank in beslag genomen.  

Ambulante handel en horeca

Op onderstaande locaties is ambulante handel met vergunning toegestaan:

  • Kop van de Walstraat (Scheldeplein). Is alleen voor de vaste standplaatshouders op zaterdag;
  • Lange Zelke, hoek Spuistraat. Buitenlandse snacks;
  • Oude Markt. Chocolade, drop en suikerwerken en vermaak (draaimolen of iets dergelijks), 2 standplaatsen.  

Met deze standplaatsen moet rekening worden gehouden. Een standhouder mag niet gehinderd worden door deelnemers aan de vrijmarkt en moet zijn standplaats vrij kunnen innemen. 

Ondernemers

Verkoop van bederfelijke waar door horeca en beroepshandelaren

Een beroepshandelaar is in het bezit van een geldige en originele CRK kaart (Centraal Registratiekantoor voor de Ambulante Handel). Een kopie is niet toegestaan. Zowel het bewijs van inschrijving als de legitimatie op naam, moeten ter plekke kunnen worden getoond. Alleen deze handelaren mogen met vergunning waren verkopen op de eerder genoemde standplaatsen.  

Verkoop branche-eigen etenswaren

Niet-horecabedrijven zoals bakkerijen, slagerijen en groentewinkels mogen bederfelijke waar verkopen. Zowel vanuit hun zaak als voor hun eigen deur. Dit mag alleen als het zogenaamde 'branche-eigen' etenswaar betreft. De groenteman verkoopt bijvoorbeeld vruchtensalade, de slager broodjes hamburger en de bakker puddingbroodjes.
Zonder ontheffing volgens de Drank- en Horecawet, is de verkoop van alcoholhoudende drank voor de deur niet toegestaan.

De gemeente wenst iedereen een gezellige Koningsdag 2019!