Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Logo van Gemeente Vlissingen

Visie en actieplan Vlissingen, Binnenstad aan Zee

Werk aan de winkel in Vlissingen

De gemeente Vlissingen en de Vlissingse Ondernemers Centrale (VOC) werken samen aan het aantrekkelijker maken van de Vlissingse binnenstad. Samen met een groep ondernemers, inwoners en actieve betrokken Vlissingers hebben zij een binnenstadsvisie gemaakt met 5 pijlers. Deze zijn gericht  op een passend winkel- en horecagebied, waar het goed wonen is en waar de toerist zich prettig voelt. De kernboodschap is: zorg dat de binnenstad leuker wordt en verbind de (economische) functies meer aan elkaar in de binnenstad. Op deze wijze kunnen de ondernemers de bezoekers beter bedienen en langer vermaken. Dit jaagt het ondernemen aan in de stad en verbetert het imago van de binnenstad.
Deze visie is op 28 februari 2019 vastgesteld door de gemeenteraad van Vlissingen.

Verbinding leggen en aan de slag

Veranderingen in het bezoek aan binnensteden (minder winkelen, meer beleven in eten en drinken, meer vrijetijdsbesteding) zijn voor de VOC en de gemeente de reden, om de economische functies in de stad beter met elkaar te verbinden.
Een bezoek aan de Vlissingse binnenstad is flaneren op de boulevards, fietsen langs de kustlijn, een rondje lopen door de winkelstraten, een bezoek brengen aan een restaurant, het vermaak in de bioscoop of attractie en het bijwonen van een evenement. Een bredere aandacht voor de samenhang van deze functies is nodig voor de economische versterking ervan.

Aan de slag

De gemeente, ondernemers en inwoners gaan naar aanleiding van de visie aan de slag met een actieplan. Zo pakken we activiteiten op gebied van evenementen, communicatie en openbare ruimte samen op. Voor dit doel is een stichting opgericht, die de uitvoering van het actieplan coördineert en aanjaagt.

Activiteiten

Kunstroute tijdens festival Onderstroom

Op 5, 6 en 7 juli 2019 vindt het festival Onderstroom plaats op en rond het Bellamypark in Vlissingen. Vanuit het actieplan wordt er druk gewerkt aan een kunstroute in de binnenstad. Winkeliers worden uitgenodigd om deel te nemen door kunst te tonen in hun etalages. Op deze creatieve wijze leggen zijn een verbinding tussen de binnenstad en het festival Onderstroom.

Werkgroep 'Openbare ruimte'

Een privé initiatief waar zwerfvuil hoog op de agenda staat. Diverse mensen ruimen zwerfvuil op in en om Vlissingen. Bijvoorbeeld aan de Zuidbeekse weg, het strand of op de kop van de boulevard.
Is u een plaats opgevallen met veel zwerfvuil? Of heeft u zelf de behoefte om hier actie op te nemen? Neem contact op via e-mail communicatie@stichtingvlissingenbinnenstad.nl.

Waterspeelplaats 't Spui

Het idee voor deze waterspeelplaats komt vanuit de Stichting Vlissingen, binnenstad aan Zee. Leerlingen van de Frans Naereboutschool zijn uitgenodigd om dit idee verder vorm te geven. Want wie kan er beter zeggen wat ze willen, dan de gebruiker zelf?
Leerlingen van groep 5 en 6 hebben op 7 juni 2019 hard gewerkt aan een ontwerp voor deze waterspeelplaats in het centrum van Vlissingen. Ze hebben verschillende maquettes gemaakt van hun ideeën en wensen. Het wordt een ontmoetingsplaats voor jong en oud. Een plaats vol energie, van de jeugd van Vlissingen voor alle inwoners van Vlissingen! Want water is niet weg te denken uit het maritieme karakter van deze stad.

Gastvrij Vlissingen

Tijdens het weekend van Bevrijdingsdag zijn er digitale boodschappen geplaatst lang de uitvalswegen van Vlissingen. Een bedankje voor alle bezoekers en een uitnodiging om nog eens terug te komen!

Oprichting Facebookgroep

Er is een Facebookgroep opgericht onder de Facebookpagina 'Hart van Vlissingen'. Deze nieuwe groep heet Ik ben Vlissingen en geeft inwoners, ondernemers, toeristen en andere betrokkenen een platform om informatie over Vlissingen op een informele manier met elkaar te delen. Tips, wat speelt er, leuke feitjes en weetjes, nieuwtjes, evenementen die op stapel staan of om gewoon te laten weten dat je trots bent om Vlissinger of Vlissingse te zijn!
Deze Facebookgroep is een proef en die loopt tot en met 31 augustus 2019. Afhankelijk van de interesse wordt er na augustus een besluit genomen of en hoe deze Facebookgroep verder gaat.

  

Downloads
TitelTypeDownload
Visie_'Vlissingen_Binnenstad_aan_Zee' Download
Concept-Actieplan_'Vlissingen_Binnenstad_aan_Zee' Download
Gedicht_'Waterspeelplaats'_Vlissingse_Bode_12-06-2019 Download