Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Logo van Gemeente Vlissingen

KAAP

Op woensdag 14 april 2021 om 15.00 uur is tijdens een spectaculaire livestream de nieuwe ontwikkel-, test- en demolocatie KAAP op de Kenniswerf geopend!
Meer dan 150 mensen keken 'live' mee toen de deuren werden geopend en de nieuwe naam bekend werd gemaakt.

Aan de slag

Vanaf deze dag kunnen Zeeuwse bedrijven in samenwerking met onderwijs en overheid op deze locatie aan de slag met het testen, ontwikkelen en demonstreren van nieuwe producten en innovaties.
Tijdens de livestream hebben de eerste betrokken partijen toegelicht wat zij hier de komende tijd gaan doen en welke kansen dit innovatiepunt voor Zeeland biedt.

Waarom de naam 'KAAP'?

Een kaap is de uiterste punt van een gebergte in zee en vormt een baken voor de scheepvaart als markant herkenningspunt. De ontwikkel-, test- en demolocatie ligt op de 'kaap' van de Kenniswerf. De loods ligt op het uiterste puntje van de werf en is net zoals een kaap, een visueel herkenningspunt wanneer je de Kenniswerf oprijdt.
Kapen hebben invloed op de stromingen in de omringende zee. Net als dat deze nieuwe ontwikkel-, test- en demolocatie zijn invloed heeft op de innovatieve stromingen in Zeeland.

Wat gaat er de komende periode gebeuren in KAAP?

Dankzij de koplopers die starten met het onderbrengen van projecten bij KAAP, kunnen de deuren nu open! Deze koplopers zijn: Zephyros, Terra Inspectionering, HZ University of Applied Sciences en KICMPI.

Projecten

De projecten zijn vooral gericht op offshore wind en smart maintenance. Enkele voorbeelden.

  • Zephyros gaat testen met automatische inspecties en reparaties van windmolenbladen;
  • De HZ brengt het project ‘Airtub’ onder bij KAAP, om innovaties te testen op weg naar toepassing in windparken;
  • Terra Inspectionering gebruikt KAAP om de ontwikkeling van hun UT drones te versnellen;
  • Het KICMPI stimuleert allerlei innovaties in de onderhoudstechnologie, die nu in KAAP getest kunnen worden.

Waarom is dit innovatiepunt belangrijk?

De vraag voor een ontwikkel-, test- en demolocatie komt vanuit het Zeeuwse ecosysteem. Dit heeft behoefte aan een fysieke, veilige en grote locatie waar je nieuwe producten, concepten en/of innovaties kunt ontwikkelen, testen en demonstreren.
Komende jaren wordt bij KAAP geëxperimenteerd en geleerd, om die kennis vervolgens mee te kunnen nemen naar de faciliteiten onder de vlag van het nog op te zetten Delta Kenniscentrum. Het Kenniscentrum is onderdeel van het compensatiepakket ‘Wind in de Zeilen’.
Wethouder J. de Jonge van Vlissingen: "De opening van Kaap op de Kenniswerf biedt bedrijven in heel Zeeland de mogelijkheid om in samenwerking met het onderwijs, innovaties te kunnen testen en demonstreren. We zijn blij dat de Kenniswerf, waar samenwerking tussen ondernemers, onderwijs en overheid centraal staat, hieraan bijdraagt. Hiermee is één van de bouwstenen voor het Delta Kenniscentrum geland op de Kenniswerf."

Oproep aan andere partijen om ook mee te doen

Heeft uw bedrijf ook behoefte aan ruimte om nieuwe producten of innovaties te testen, ontwikkelen en demonstreren? Of wilt u partner worden van KAAP? Neem dan contact op via e-mail kenniswerf@vlissingen.nl.

Verslag opening 14 april 2021 

Wilt u de opening nog eens terugkijken? Dat kan! De uitgeschreven tekst bij de film volgt zo spoedig mogelijk.