Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Logo van Gemeente Vlissingen

Kenniswerf

De Kenniswerf in ontwikkeling, hier gebeurt het!

Een van de projecten binnen de gemeente Vlissingen is het project ‘Kenniswerf’, een gebied waar onderwijs en het bedrijfsleven nauw met elkaar samenwerken en van elkaar kunnen profiteren.
Met Kenniswerf zet de gemeente in op het stimuleren en faciliteren van innovatie en ondernemerschap. De aanwezigheid van onderwijsinstellingen als Scalda en HZ University of Applied Sciences zorgen ervoor, dat ‘young professionals’ in aanraking komen met het Zeeuwse bedrijfsleven en de Vlissingse kenniseconomie. Ondernemingen zijn het kloppende hart van Kenniswerf en worden vaak geleid door gedreven ondernemers die constant op zoek zijn naar innovatie en nieuw talent.

De plek waar 2 werelden elkaar ontmoeten

Waar studenten worden gezien als onmisbare factor om innovatie te verwezenlijken en kennisoverdracht te stimuleren, hebben ondernemers juist de middelen en de expertise om innovatie te vertalen naar de praktijk. Kenniswerf is dé plek waar deze 2 werelden elkaar ontmoeten, elkaar stimuleren en elkaar beter maken!
Kom ondernemen, wonen of studeren op de Kenniswerf!

Kenniswerf, locatie

Kenniswerf bestaat uit het gebied tussen het Kanaal door Walcheren, de A58 met de Sloebrug, het spoor en het stationsgebied. Het gebied heeft door de binnenhavens en de herontwikkelde voormalige energiecentrale een industrieel karakter. De aansluiting op snelweg A58 en het spoor zorgen ervoor dat het gebied gemakkelijk te bereiken is voor ondernemers, studenten en bezoekers.

Kenniswerf voor studenten

In het gebied Kenniswerf worden verschillende opleidingen aangeboden, voor zowel middelbaar beroepsonderwijs (mbo) als hoger beroepsonderwijs (hbo).

Kom studeren binnen de Kenniswerf!

Kenniswerf is namelijk de plek in Zeeland waar het bedrijfsleven nauw samenwerkt met studenten van verschillende opleidingen en waar studenten de kans krijgen hun innovatieve ideeën in de praktijk uit te werken. Zo zijn er al verschillende studenten hun eigen bedrijf begonnen binnen Kenniswerf.
De kwalitatief goede opleidingen, de expertise van ondernemers, de ideale omstandigheden voor innovatie en de vele mogelijkheden na je studie maken Kenniswerf tot de plek voor ambitieuze studenten!

Studeren op de Kenniswerf, middelbaar beroepsonderwijs (mbo)

Mbo opleidingen worden aangeboden door Scalda, op diverse locaties in Zeeland. Ruim 50 opleidingen worden vanuit Vlissingen gegeven. Scalda biedt technische, maritieme, en economische opleidingen aan.
Regionale bedrijven denken binnen de opleidingen van Scalda mee over zaken als de opleidingsopzet, de gewenste praktijkvaardigheden en de benodigde kennis. Hierdoor is Kenniswerf de ideale plek waar studenten een opstapje kunnen maken naar het bedrijfsleven!

Technum

Groot voordeel is de aanwezigheid van het Technum, het centrum voor technisch onderwijs in Zeeland op de Kenniswerf. Een bijzonder gebouw met uitstekende voorzieningen: professionele en hoogwaardige machines en apparatuur, moderne gereedschappen en goed ingerichte lokalen. Een inspirerende leeromgeving waar je in een prettige sfeer een gedegen technische opleiding kunt volgen.

Maritieme opleiding op de boulevard

Naast de onderwijslocatie van Scalda op de Kenniswerf ,heeft Scalda ook nog een onderwijslocatie op de boulevard. Op deze locatie zijn de maritieme opleidingen gehuisvest, met zicht op de Westerschelde. Met recht een unieke onderwijslocatie om je maritieme opleiding te volgen!

Doorstroming

Binnen Kenniswerf is er ook de mogelijkheid om na je mbo opleiding door te stromen naar het hbo. Het Scalda en de HZ staan op de Kenniswerf namelijk nog geen 100 meter van elkaar! Daarnaast werken deze onderwijsinstellingen met elkaar aan een goede doorstroming van studenten.

Studeren op de Kenniswerf, hoger beroepsonderwijs (hbo)

Binnen het gebied Kenniswerf worden HBO opleidingen aangeboden door HZ University of Applied Sciences (HZ). Deze hogeschool biedt in Vlissingen en Middelburg uiteenlopende studies aan op het gebied van Business, Vitality & Hospitality en Health en Education & Wellbeing. Ook kan je de opleidingen Chemie, Engineering, Logistics Engineering en Maritiem Officier op het gebied van Technology, Water & Environment in Vlissingen volgen. In 2020 stond de HZ op de 2e plaats op de ranglijst van ‘Beste middelgrote hogescholen van Nederland’.

Persoonlijke benadering

De HZ streeft net als de gemeente Vlissingen, naar een hogere kwaliteit van onderwijs en een hogere tevredenheid bij studenten over zowel de opleiding als de locatie. De HZ staat bekend om zijn persoonlijke benadering en noemt zichzelf daarom ‘De persoonlijke Hogeschool’.
Binnen Kenniswerf zijn er verschillende projecten waarbij nauw wordt samengewerkt door bedrijven en studenten.

Huisvesting

Zoek je als student huisvesting in Vlissingen? Kijk dan op de pagina Student voor aanbieders van studentenunits, kamers en zelfstandige appartementen.

Kenniswerf voor Ondernemers

Voor ondernemers is de Kenniswerf in Vlissingen de plek waar het gebeurt in Zeeland. Hier wordt nauw samengewerkt tussen bedrijven en jong talent en bedrijven onderling.

Dockwize

Dockwize vervult een belangrijke plaats binnen Kenniswerf voor ondernemers. Het geldt als broedplaats voor professionals!
Daarnaast verzorgt Dockwize verschillende ondernemersprogramma’s en events. Deze programma’s bieden ondernemers kennis, inspiratie en nieuwe ontmoetingen. Ook kan Dockwize een helpende hand bieden bij het uitwerken van jouw nieuwe masterplan!
Dockwize is gevestigd in de voormalige energiecentrale van de PZEM. De bruisende locatie bevat werkplekken, kantoorruimtes, loods units, vergaderruimtes, een brasserie met catering en een receptie.

Focus

De focus van Dockwize ligt op het helpen van ondernemers, studenten en MKB om te innoveren, groeien en opschalen. Dockwize biedt ondernemers een programma op maat en helpt ze met het realiseren van hun bedrijfsidee of innovatievraagstuk.

Netwerklunch

Elke dinsdag organiseert Dockwize een netwerklunch. Hier ontmoeten onder andere ondernemers, studenten en docenten elkaar in een ongedwongen sfeer. Ze kunnen de basis leggen voor nieuwe samenwerkingen. Medewerkers van de gemeente schuiven ook geregeld aan.
Op de website van Dockwize ziet u alle mogelijkheden en het laatste nieuws van de diverse initiatieven en ondernemers. Ook kunt u er kennis en ervaringen uitwisselen.

Uw bedrijf vestigen op de Kenniswerf

Wilt u uw bedrijf vestigen op de Kenniswerf? De gemeente biedt op diverse locaties in het gebied bouwrijpe grond aan. Ook zijn diverse projectontwikkelaars actief in het gebied. Neem voor meer informatie contact op met één van de bedrijfscontactfunctionarissen van de gemeente.
Voor ondernemers is er verder de mogelijkheid om zowel te wonen als te werken binnen Kenniswerf. Zo kunt u uw eigen bedrijf starten vanuit huis of klanten ontvangen in uw kantoor aan huis. Door de gunstige liggen van het gebied is Kenniswerf voor zowel auto, openbaar vervoer of boot uitstekend bereikbaar.

Kenniswerf voor Ondernemende Bewoners

Langs het Kanaal door Walcheren worden binnen het plangebied Edisonweg Noord en in het plangebied Edisonpark, woon-werkkavels te koop aangeboden. Deze unieke locaties biedt aan Kenniswerf ondernemers de kans om hun onderneming aan huis te hebben!
Wilt u als ondernemer midden in dit dynamische gebied wonen en werken en ben je op zoek naar een unieke plek omringd door talloze ondernemers in verschillende branches? Grijp dan nu uw kans en neem contact op met Synchrobedrijfshuisvesting, bereikbaar via telefoonnummer (088) 796 24 76. Voor woon-werk kavels in het plangebied Edisonpark kunt u contact opnemen met makelaardij Faasse en Fermont.

Duurzaamheid en E-Mobility Park Vlissingen

De gemeente Vlissingen stimuleert het verduurzamen van het Vlissingse bedrijfsleven binnen Kenniswerf. Mede daarom is het E-Mobility Park Vlissingen gerealiseerd, met oplaadpalen voor 5 emissievrije auto’s (bijna zonder uitstoot van CO2). E-Mobility Park is een project van stichting Duurzame Mobiliteit Zeeland. De bedoeling is om het park in te toekomst verder uit te breiden.
Steeds meer ondernemers binnen Kenniswerf maken gebruik van deze dienst en ook de gemeente doet mee aan dit project. Op het park zijn ook plekken aanwezig voor gastladers.

Contact

Heeft u een vraag, opmerking of voorstel voor de gemeente Vlissingen over de Kenniswerf? Stuur dan een e-mail naar kenniswerf@vlissingen.nl. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Geldende bestemmingsplannen

De volgende bestemmingsplannen zijn van toepassing op de locatie Kenniswerf

Downloads
TitelTypeDownloadLees voor
Presentatie_Binnenhavens_West,_07-04-2019 Download Lees voor
Presentatie_ontwikkelingen_Buitenhaven_en_Binnenhavens,_29-05-2018 Download Lees voor