Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Logo van Gemeente Vlissingen

800 euro energietoeslag: misschien heeft u er ook wel recht op!

Gepubliceerd op 5 juli 2022
Bankbiljetten

De energieprijzen zijn de laatste maanden erg gestegen en stijgen nog steeds. Iedereen betaalt daardoor meer voor gas en elektriciteit. Steeds meer mensen hebben moeite om hun energierekening te betalen. Daarom krijgen mensen met een laag inkomen extra geld van de overheid 'een energietoeslag'. Het bedrag is € 800,-.
Inmiddels hebben al meer dan 4.500 huishoudens op Walcheren met een laag inkomen de Energietoeslag via Orionis Walcheren gekregen.

Wat is de energietoeslag?

De energietoeslag is een bedrag van 800 euro. Dat geld is bedoeld om u te helpen met het betalen van de rekeningen voor gas en elektriciteit.

Voor wie is die 800 euro bedoeld?

U heeft recht op de energietoeslag als uw inkomen rond het sociaal minimum is. Het maakt daarbij niet uit of u een uitkering, salaris of pensioen heeft.

Inkomensgrens energietoeslag Vlissingen verhoogd

De gemeente Vlissingen heeft de inkomensgrens voor energietoeslag verhoogd naar 120% van het sociaal minimum. Dit was eerst 110%. 

Energietoeslag niet aangevraagd?

  • Heeft u een laag inkomen en nog geen energietoeslag aangevraagd?
  • Of woont u in de gemeente Vlissingen en heeft u eerder geen energietoeslag aangevraagd omdat uw inkomen hoger was dan 110% van het sociaal minimum? 

Vraag de toeslag dan alsnog aan bij Orionis Walcheren! Dit kan tot 30 november 2022.
Weet u niet zeker of u recht hebt op de 800 euro? Neem dan contact op met Orionis Walcheren via telefoonnummer (0118) 43 27 00 of raadpleeg de pagina Heeft u recht op de energietoeslag?

Wat is het sociaal minimum?

Het sociaal minimum is het bedrag dat mensen nodig hebben om te leven. Mensen die huurtoeslag of zorgtoeslag krijgen, hebben vaak een inkomen dat op of net boven het sociaal minimum is. Dit is niet voor iedereen hetzelfde. De hoogte hangt af van uw leeftijd en leefsituatie.
Op de website van Orionis Walcheren bij het onderdeel Energietoeslag ziet u, hoe hoog uw inkomen mag zijn.

Welk inkomen telt mee?

Het gaat om uw netto-inkomen in januari 2022. Dat is dus wat u (en uw eventuele partner) daadwerkelijk op uw rekening heeft ontvangen. Als inkomen telt mee:

  • Loon;
  • Een uitkering. Zoals WW, ZW, WIA, WAO, bijstand of andere sociale uitkering;
  • AOW en aanvullend pensioen;
  • Inkomen uit eigen onderneming;
  • Inkomen uit verhuur;
  • Partneralimentatie.

Belastingvrij

De energietoeslag is belastingvrij. Dat betekent dat het bedrag geen gevolgen heeft voor de toeslagen van de Belastingdienst. Zoals huurtoeslag, zorgtoeslag of de kinderopvangtoeslag. U krijgt de energietoeslag er gewoon bij.

Heeft u problemen met betalen van uw energierekening?

Zoek dan op tijd hulp. Bijvoorbeeld door dit met uw energieleverancier te bespreken, of een betalingsregeling af te spreken. U kunt ook contact opnemen met Orionis WalcherenMaatschappelijk Werk Walcheren of het Inloopuur Geldzorgen van de Zeeuwse Bibliotheek (elke donderdag van 10.00-11.00 uur in ZB Middelburg.