Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Logo van Gemeente Vlissingen

Zoektocht naar ideeën inrichting scheepshelling Scheldekwartier

Gepubliceerd op 21 april 2021
Voormalige scheepshelling aan de Hellingbaan

Gemeente Vlissingen is op zoek naar ideeën om de voormalige scheepshelling aan de Hellingbaan in 2023 haar definitieve inrichting te geven. Deze bijzondere plek is de schakel tussen het Scheldekwartier en de binnenstad en kent een lange historie.
Tot 17 mei 2021 kunt u uw ideeën bij de gemeente aanleveren.

Volop beweging in het Scheldekwartier 

In het Scheldekwartier wordt volop gebouwd. 

  • In de omgeving wordt hard gewerkt aan de laatste woningen van de Ketelmakerij;
  • Kop van het Dok is gestart met de realisatie van 182 appartementen;
  • Woonzorgcentrum Scheldehof aan de Peperdijk is volop in gebruik. Nog dit jaar realiseren wij de nieuwe oversteek tussen de Jan Weugkade aan de noordzijde van het Dok en de Peperdijk aan de zuidzijde.

Voormalige scheepshelling aan de Hellingbaan

De voormalige scheepshelling aan het begin van het Dok, is de schakel tussen het Scheldekwartier en de binnenstad. Maar ook tussen de plandelen Scheldewerf en Scheldestad.
Het is een gebied met een rijke historie. In de 18e eeuw was er een Frans parkje op die plek, vanaf het einde van de 19e eeuw waren er scheepshellingen voor scheepswerf De Schelde. Nu is het tijdelijk het bouwterrein voor de bouw van Kop van het Dok.

Werken naar een definitieve inrichting van de Hellingbaan

Na de oplevering van de woningen van Kop van het Dok, gaan we de openbare ruimte op en rondom de Hellingbaan inrichten. Waaronder ook de voormalige scheepshelling. Hiermee starten we in 2023.

Uitgangspunten

Voor de inrichting van de scheepshelling heeft de gemeente een aantal uitgangspunten.

  • De scheepshelling moet een openbare functie vervullen.
  • De scheepshelling moet tot 40-70 centimeter onder de rand afgevuld blijven met zand. Dit in verband met kwetsbaarheid van de wanden (ASR);
  • Gebouwen krijgen geen plaats in de scheepshelling;
  • Het standbeeld ‘Mannen tussen Staal’ moet ingepast worden;
  • Er is ruimte voor tijdelijke activiteiten.

Half 2021 willen we een inrichting van de openbare ruimte van de voormalige scheepshelling en de Hellingbaan presenteren. En deze vervolgens uitwerken.

Idee voor de voormalige scheepshelling?

We zijn op zoek naar ideeën voor de inrichting van de scheepshelling. Heeft u een leuk idee die aan de genoemde uitgangspunten voldoet? 
Dan nodigen we u uit om uw idee via de website www.scheldekwartier.nl/hellingbaan aan te dragen. Dit kan tot 17 mei 2021.