Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Logo van Gemeente Vlissingen

Vervanging transportriool

Het transportriool in Vlissingen is ongeveer 60 jaar oud en aan vervanging toe. Al het afvalwater binnen de gemeente gaat door dit riool. Afsluiten en vervangen van de riolering kan dus niet zomaar. Om die reden is gekeken naar een alternatieve methode om de kwaliteit van de riolering te verbeteren.

Transportriool

Het transportriool loopt van de Olympiaweg (gemaal bij de brandweerkazerne) via de Nieuwe Zuidbeekseweg tot aan de Zinderweg (gemaal waterschap Scheldestromen). Dit is de 'slagader' van de gemeente. Door deze buizen gaat al het afvalwater. Dit riool heeft één van de grootste afmetingen van de totale riolering in de gemeente (1 meter doorsnede). Het totale afvalwater van de binnenstad en de wijken Paauwenburg, Lammerenburg, Rosenburg, Bossenburg, Papegaaienburg, Weyevliet, Westerzicht, West-Souburg en Hofwijk wordt via deze riolering afgevoerd naar de pompen van het Waterschap. Vanuit dit gemaal wordt het afvalwater verpompt naar de zuivering in Ritthem.

Kunststof kous

Om de riolering te vervangen, hebben we gekozen voor de methode van 'relinen'. Dit houdt in dat de bestaande riolering wordt vervangen via een grote kunststof kous, waar geen graafwerkzaamheden bij komen kijken.
Het riool op de traditionele manier vervangen door het op te graven en nieuwe riolering aan te leggen, zorgt voor te veel overlast. Het werk zou dan een jaar in beslag nemen, wat nu in een paar maanden uitgevoerd kan worden. Het resultaat is hetzelfde, een riool dat nog minstens 50 jaar mee kan.

Hoe werkt het?

De kunststof kous wordt aangebracht in de bestaande riolering en bestaat uit kunststof met vloeibare hars. Als de kous in het riool zit (dit kan over lengtes van zo’n 250 meter tegelijk) gaat er een infraroodlamp of warme stoom door de kous. Hierdoor wordt het hars hard en ontstaat er een nieuwe buis in de verouderde buis. Deze manier van werken heeft veel voordelen:

  • Omwonenden ervaren weinig overlast, omdat er geen graafwerkzaamheden plaatsvinden om het riool te vervangen;
  • Wegen zijn altijd gewoon bereikbaar;
  • Het werk gaat veel sneller omdat er niet gegraven wordt;
  • Deze manier van werken is veel voordeliger.

Fases

Het vervangen van het transportriool gaat in 3 fases.

  1. In 2016 is de 1e fase gerenoveerd;
  2. De 2e fase (Weyevlietweg tot de Zinderweg) is eind 2017 uitgevoerd en begin 2018 afgerond;
  3. Het is nog niet bekend wanneer de voorbereidingen voor de 3e fase (Olympiaweg tot Weyevlietweg) starten.

Informatie

Heeft u vragen over het project? Neem dan contact op met:

  • Projectleider mevrouw E. Marteijn via telefoonnummer (0118) 48 72 31;
  • Toezichthouder de heer T. Akkermans via telefoonnummer (06) 15 49 34 66.