Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Logo van Gemeente Vlissingen

Vervanging transportriool

Het transportriool in Vlissingen is ongeveer 60 jaar oud en aan vervanging toe. Al het afvalwater binnen de gemeente gaat door dit riool. Afsluiten en vervangen kan dus niet zomaar. Om die reden hebben wij gekeken naar een alternatieve en duurzame methode om de kwaliteit van de riolering te verbeteren. Aannemer Kumpen N.V. start in mei 2020 met het renoveren van het transportriool vanaf de Olympiaweg (brandweerkazerne) tot de Rosenburglaan.

Nieuwsupdate 6 juli 2020

Het renoveren van het transportriool is gereed. We hebben een proef uitgevoerd en het riool is weer als nieuw! De tijdelijke bovengrondse leiding is uitgezet, waardoor het afvalwater weer de normale weg kan vinden via het ondergrondse riool.

Verwijderen bovengrondse riolering

De komende periode wordt de bovengrondse riolering in gedeelten verwijderd door de aannemer. Dit zal enige verkeershinder opleveren. Verkeersregelaars begeleiden het verkeer langs de werkzaamheden, zodat de buizen veilig gedmonteerd worden.
De Sloeweg wordt 15 juli 2020 voor een korte periode volledig afgesloten. We stellen een omleiding in, volgt u de borden.

Nieuwsupdate 17 maart 2020

Op 15 maart 2020 heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Hierdoor kunnen we niet verder met de voorbereiding en uitvoering van de werkzaamheden aan het riool.
Dit betekent ook dat bepaalde informatie zoals bijvoorbeeld een tekening met verkeersmaatregelen, nog niet beschikbaar is. Op het moment dat we dit soort informatie wel hebben, delen wij dit uiteraard gelijk met u op deze webpagina. Onze excuses voor het ongemak.

Transportriool

Het transportriool loopt van de Olympiaweg (gemaal bij de brandweerkazerne) via de Nieuwe Zuidbeekseweg tot aan de Zinderweg (gemaal waterschap Scheldestromen). Dit is de 'slagader' van de gemeentelijke riolering. Door deze buizen gaat al het afvalwater. Dit riool heeft één van de grootste afmetingen van de totale riolering in de gemeente (1 meter doorsnede).
Het totale afvalwater van de binnenstad en de wijken Paauwenburg, Lammerenburg, Rosenburg, Bossenburgh, Papegaaienburg, Weyevliet, Westerzicht, West-Souburg en Hofwijk wordt via deze riolering afgevoerd naar de pompen van het Waterschap. Vanuit dit gemaal wordt het afvalwater verpompt naar de zuivering in Ritthem.

Kunststof kous

Om de riolering te vervangen, hebben we gekozen voor de methode van 'relinen'. Dit houdt in dat de bestaande riolering wordt vervangen via een grote kunststof kous, waar geen graafwerkzaamheden bij komen kijken.
Het riool op de traditionele manier vervangen door het op te graven en nieuwe riolering aan te leggen, zorgt voor te veel overlast. Het werk zou dan een jaar tijd in beslag nemen, met veel overlast voor de omgeving. Met de alternatieve methode kan het werk in een paar weken worden uitgevoerd. Het resultaat is hetzelfde, een riool dat nog minstens 50 jaar mee kan.

Hoe werkt het?

De kunststof kous wordt aangebracht in de bestaande riolering en bestaat uit kunststof met vloeibare hars. Na het inbrengen van de kous wordt deze opgeblazen in de bestaande rioolbuis. Een systeem met UV-lampen zorgt voor het uitharden van de kunsthars in de kous. Hierdoor ontstaat er een nieuwe kunststof buis in de verouderde buis. Deze manier van werken heeft veel voordelen:

 • Omwonenden ervaren weinig overlast, omdat er geen graafwerkzaamheden plaatsvinden om het riool te vervangen;
 • Wegen zijn altijd bereikbaar;
 • Het werk gaat veel sneller, omdat er niet gegraven wordt;
 • Deze manier van werken is duurzamer en voordeliger.

Wat merkt u hiervan?

U merkt weinig van de relining, deze wordt namelijk ondergronds uitgevoerd.

 • Per rioolvak staat aan het begin en het einde een vrachtwagen, voor het inbrengen en het laten uitharden van de kous. Hierdoor kan de weg voor korte periode worden afgezet. De bereikbaarheid van uw woning wordt echter via de stoep (te voet) gegarandeerd!;
 • De aannemer werkt in de avond en nacht, wat mogelijk voor enige overlast zal zorgen. We proberen de geluidsoverlast te minimaliseren door de inzet van geluidsarme apparatuur;
 • Wij informeren de bewoners van de woningen per rioolvak tijdig, zodat iedereen weet wanneer de riolering voor hun huis wordt gerenoveerd;
 • Tijdens de werkzaamheden kunt u gewoon gebruik maken van uw toilet, wasmachine, douche en dergelijke. De aannemer legt bovengronds een tijdelijke riolering aan via de Gerbrandystraat en de Zuidbeekseweg; 
 • Een tekening met de verkeersmaatregelen vindt u in de bijgevoegde downloadtabel.

Werkzaamheden en planning

 • De bovengrondse tijdelijke riolering wordt in mei 2020 opgebouwd;
 • De renovatie van de riolering worden in delen uitgevoerd, zoals is aangegeven op de bijgevoegde tekening;
 • De werkzaamheden zijn in juli 2020 afgerond.

Informatie

Heeft u vragen over het project? Neem dan contact op met:

 • Projectleider gemeente Vlissingen, mevrouw E. Marteijn. Bereikbaar via telefoonnummer (0118) 48 72 31;
 • Toezichthouder gemeente Vlissingen, de heer T. Akkermans. bereikbaar via telefoonnummer (06) 15 49 34 66;
 • Projectleider Kumpen N.V., de heer G-J Merkx. Bereikbaar via telefoonnummer (06) 12 98 13 72.

Ook kunt u kijken op de website van Kumpen N.V. voor meer informatie.

Downloads

De bestanden in de downloadtabel zijn weergegeven in PDF-formaat. Als u moeite heeft om bestanden van dit formaat te lezen of als dit onduidelijkheden voor u oplevert, neem dan contact op met de gemeente via telefoonnummer 14 0118 of e-mail gemeente@vlissingen.nl.
 

Downloads
TitelTypeDownload
Planning_Vlissingen_transportriool_fase_3.pdf  Download
Transportriool__afzetting_met_fietsomleiding.pdf  Download
Uitgaande_brief_derden_1206792_Brondocument.pdf  Download