Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Logo van Gemeente Vlissingen

Veiligheid in huis

Rookmelders

De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Als u slaapt ruikt u niets, want uw neus werkt dan niet (alleen uw gehoor). Doordat rook veel giftige gassen bevat, raakt u binnen enkele minuten in een diepe bewusteloosheid.
Hoe sneller u een brand ontdekt, des te meer tijd en kans om het huis veilig te verlaten. Omdat een rookmelder huisbewoners vroegtijdig waarschuwt voor brand kunnen (dodelijke) slachtoffers, brandwonden en ernstige brandschade worden voorkomen. Rookmelders zijn dus van levensbelang en niet alleen als u slaapt! 

Enkele cijfers over 2019

  • In 2019 werden bij verzekeraars 64.427 schadeclaims na woningbrand ingediend. Dat zijn 177 schadeclaims per dag;
  • Er vielen 22 dodelijke slachtoffers bij fatale woningbranden;
  • Belangrijke oorzaken van woningbranden waren menselijk handelen (roken, koken), een defect of slecht werkend apparaat en kortsluiting;
  • De kans op brand in de woning is tamelijk groot: 1 op 67 woningen wordt jaarlijks door brand getroffen. Dat kan ook uw woning zijn!

Rookmelders verplicht vanaf juli 2022

Vanaf juli 2022 is een rookmelder op elke etage van uw woning wettelijk verplicht. Deze verplichting bestaat al voor nieuwbouwwoningen en gaat ook gelden voor bestaande woningen.
Deze verplichting houdt in dat op iedere etage waar zich een verblijfsruimte of afgesloten ruimte/kamer bevindt, minstens 1 rookmelder in de vluchtweg geplaatst moet worden. Dit is meestal in de gang of overloop die leidt naar de voor- of achterdeur.
Een rookmelder met een intern geplaatste accu met een levensduur van 10 jaar, kost gemiddeld rond de € 20,- per stuk. 

Meer informatie

Zie voor meer informatie onder andere de volgende websites.