Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Logo van Gemeente Vlissingen

Transitievisie warmte

Aardgasvrij in 2050 begint nu! En daar hebben we u bij nodig.

Schone warmte

De Zeeuwse gemeenten willen werk maken van een energie- en klimaatneutraal Zeeland in 2050. Dat betekent dat er op Zeeuws grondgebied evenveel energie wordt opgewekt als gebruikt en dat alles wat er in Zeeland gebeurd (hoe we wonen, werken en leven), vrijwel geen CO2-uitstoot heeft en niet bijdraagt aan klimaatverandering. Met in 2030 en 2050 respectievelijk 49% en 95% CO2-uitstoot vermindering als doel.

Aardgas

In en rondom ons huis gebruiken we dagelijks energie. Stroom om het licht aan te doen, brandstof om ons te verplaatsen, aardgas om het huis te verwarmen en warm water uit de kraan te laten komen.
Dat aardgas, daar willen we van af. Bij het gebruik van aardgas, komt namelijk ook CO2 vrij. Maar naast de CO2-uitstoot zijn er meer nadelen aan aardgas. Het raakt simpelweg op en door de verbranding van aardgas warmt de planeet op. We weten dat dat voor nog veel meer narigheid gaat zorgen zoals stijging van de zeespiegel, zware regenval en hittegolven. 

Hoe krijgen we de verandering naar schone warmte voor elkaar?

We willen stoppen met het gebruiken van fossiele brandstoffen zoals aardgas. En omschakelen naar het gebruik van schone warmtebronnen. Daarvoor moeten we deze schone warmtebronnen eerst ontwikkelen. Maar welke bronnen we kunnen gebruiken en hoe we daarmee uiteindelijk onze woningen verwarmen, warm kunnen blijven douchen en kunnen koken moet nog worden uitgezocht.

Transitievisie Warmte

Met een zogenaamde 'Transitievisie Warmte' onderzoeken wij op hoofdlijnen welke mogelijkheden er zijn en in welke wijken en buurten het logisch is om als eerste te starten met het werken aan schone warmtebronnen. We kijken daarbij ook naar andere plannen. Bijvoorbeeld de vervanging van het riool of onderhoud van de woningcorporatie aan haar gebouwen.

Hoe wordt de Transitievisie Warmte opgesteld?

Samen met maatschappelijke partners (zoals de netbeheerder, woningcorporaties en belangenverenigingen) en inwoners en ondernemers, denken wij na over welke uitgangspunten we belangrijk vinden om schone warmte in Zeeland, maar ook per gemeente voor elkaar te krijgen. En hoe we van idee naar uitvoering komen. Zodat we in 2050 een warme woning zonder aardgas hebben. Eind 2021 moet de Transitievisie Warmte klaar zijn.
In een korte animatie wordt uitgelegd wat de transitie inhoudt.

Downloads

Als u moeite heeft om één of meerdere bestanden in de bijgevoegde downloadtabel te lezen of als dit onduidelijkheden voor u oplevert, neem dan contact op met de gemeente via telefoonnummer 14 0118 of e-mail gemeente@vlissingen.nl.

Downloads
TitelTypeDownloadLees voor
Flyer schone warmte Download Lees voor