Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Logo van Gemeente Vlissingen

Transitievisie warmte

Aardgasvrij in 2050 begint nu! En daar hebben we u bij nodig.

Schone warmte

De Zeeuwse gemeenten willen werk maken van een energie- en klimaatneutraal Zeeland in 2050. Dat betekent dat er op Zeeuws grondgebied evenveel energie wordt opgewekt als gebruikt. Zodat alles wat er in Zeeland gebeurt (hoe we wonen, werken en leven), vrijwel geen CO2-uitstoot heeft en niet bijdraagt aan klimaatverandering.
Met in 2030 en 2050 respectievelijk 49% en 95% CO2-uitstoot vermindering als doel.

Aardgas

In en rondom ons huis gebruiken we dagelijks energie. Stroom om het licht aan te doen, brandstof om ons te verplaatsen, aardgas om het huis te verwarmen en warm water uit de kraan te laten komen.
Dat aardgas, daar willen we van af. Bij het gebruik van aardgas komt namelijk ook CO2 vrij. Maar naast de CO2-uitstoot zijn er meer nadelen aan aardgas. Het raakt simpelweg op en door de verbranding van aardgas warmt de planeet op. We weten dat dat voor nog veel meer narigheid gaat zorgen. Zoals een stijging van de zeespiegel, zware regenval en hittegolven. 

Hoe krijgen we de verandering naar schone warmte voor elkaar?

We willen stoppen met het gebruiken van fossiele brandstoffen (zoals aardgas) en omschakelen naar het gebruik van schone warmtebronnen. Daarvoor moeten we deze schone warmtebronnen eerst ontwikkelen. Maar welke bronnen we kunnen gebruiken en hoe we daarmee uiteindelijk onze woningen verwarmen, warm kunnen blijven douchen en kunnen koken moet nog worden uitgezocht.

Transitievisie Warmte

Met een zogenaamde 'Transitievisie Warmte' onderzoeken wij op hoofdlijnen welke mogelijkheden er zijn. Ook kijken we in welke wijken en buurten het logisch is om als 1e te starten met het werken aan schone warmtebronnen. We kijken daarbij ook naar andere plannen. Bijvoorbeeld de vervanging van het riool of onderhoud van de woningcorporatie aan haar gebouwen.

Hoe wordt de Transitievisie Warmte opgesteld?

Samen met maatschappelijke partners, inwoners en ondernemers is nagedacht over welke uitgangspunten we belangrijk vinden om schone warmte voor elkaar te krijgen. In Zeeland, maar ook per gemeente. Maatschappelijke partners zijn in dit verband onder andere de netbeheerder, woningcorporaties en belangenverenigingen.
Ook kijken we naar hoe we van idee naar uitvoering kunnen komen, zodat we in 2050 een warme woning zonder aardgas hebben.

Transitievisie Warmte op hoofdlijnen

Wilt u de transitie op hoofdlijnen doornemen? Dat kan! In het aan de downloadtabel toegevoegd document 'Samen op weg naar aardgasvrij wonen' lichten we de stappen kort toe.
Op 9 december 2021 is de Transitievisie Warmte door de gemeenteraad vastgesteld.

Downloads

Als u moeite heeft om één of meerdere bestanden in de bijgevoegde downloadtabel te lezen of als dit onduidelijkheden voor u oplevert, neem dan contact op met de gemeente via telefoonnummer 14 0118 of e-mail gemeente@vlissingen.nl.

Downloads
TitelTypeDownloadLees voor
Transitievisie Warmte gemeente Vlissingen Download Lees voor
Document 'Samen op weg naar aardgasvrij wonen' Download Lees voor
Document 'Schone warmte' Download Lees voor