Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Logo van Gemeente Vlissingen

Duurzaamheid en energiebesparing

Duurzaam bouwen

Het Duurzaam Bouwloket is hét loket met alle informatie over duurzaam bouwen. Bij het loket kunt u ook terecht voor alle vragen die u heeft over duurzaam bouwen. Het loket is samen met de Zeeuwse gemeenten opgericht om inwoners van onafhankelijke informatie te voorzien.      

Nul op de meter

Wilt u het echt grondig aanpakken, dan kunt u samen woningen naar 'Nul op de Meter' brengen. Samenwerken met uw buren of uw woningcorporatie levert u daarbij voordeel op.

Subsidies

Bent u bezig met het verduurzamen van uw woning en gaat u energiebesparende maatregelen toepassen? Doe de subsidie check via het gemeentelijke Duurzaam Bouwloket Vlissingen. Geef aan welke maatregelen u wilt gaan toepassen en ontdek of er landelijke / regionale / lokale subsidieregelingen aanwezig zijn.

Voordelig lenen

De Energiebespaarlening is een aantrekkelijke mogelijkheid om energiebesparende investeringen bij uw eigen huis of via de VvE te kunnen financieren. Afhankelijk van hoeveel energie u verbruikt, kan die besparing genoeg zijn om de maandelijkse betaling van uw Energiebespaarlening te dekken.

Verwijdering asbestdaken

In 2024 moeten alle asbestdaken in Nederland verwijderd zijn. Wie zijn dak niet op tijd vervangt, riskeert een dwangsom. Bovendien bestaat het risico dat een asbestdak niet meer gedekt is in de opstalverzekering. Zie voor meer informatie de pagina Asbestdaken.

Groene daken

Een manier om water op te slaan, verkoeling in de bebouwde omgeving te vergroten en biodiversiteit te verbeteren zijn groene daken. Groene daken zijn (bij voorkeur) platte daken, die zijn voorzien van bij-vriendelijke en waterbergende planten, struiken of zelfs bomen.

Subsidie

De provincie Zeeland stimuleert het aanleggen van groene daken. Zij biedt een subsidie aan bedrijven en woningeigenaren (ook VVE’s en garages) die hierin willen investeren. Dit geldt ook voor Verenigingen van Eigenaren en garages. De subsidie bedraagt maximaal 50% van de aanlegkosten van een groen dak, met een maximum van  € 25,- per vierkante meter.
Deze subsidie kunt u tot 15 november 2020 aanvragen.

Zeeuwse initiatieven en ondersteuning

Er zijn veel initiatieven om met energiebesparing en duurzaamheid aan de slag te gaan. Wedstrijden, gereedschapskisten, apps, noem maar op. Een overzicht van deze initiatieven vindt u op de pagina Zeeuwse initiatieven en ondersteuning.

Bedrijven en organisaties

De gemeente Vlissingen stimuleert ook bedrijven en organisaties om hun milieubelasting terug te dringen. De Milieubarometer is hierbij een handig hulpmiddel.

  • Daarnaast zijn er verschillende subsidies voor innovatieadvies, haalbaarheidsonderzoeken en innovatie projecten binnen uw bedrijf. De flyer 'Subsidiekansen MKB Zeeland' is als download op deze pagina bijgevoegd. Voor meer informatie kunt u zich wenden tot Impuls Zeeland;
  • Wellicht biedt ook ‘Zon Offensief Zeeland' van Coöperatieve Windenergie Vereniging Zeeuwind U.A kansen, om op een milieuvriendelijke wijze een kostenbesparing te realiseren.
Downloads
TitelTypeDownloadLees voor
Subsidiekansen_MKB_Zeeland Download Lees voor