Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Logo van Gemeente Vlissingen

Op weg naar aardgasvrij Vlissingen

In de gemeente Vlissingen worden alle woningen de komende jaren aardgasvrij. Als gemeente onderzoeken we hoe we samen met onze inwoners aardgasvrij kunnen worden.
Op deze pagina vindt u meer informatie over de rijksbijdrage die de gemeente Vlissingen aanvraagt in het nationale Programma Aardgasvrije Wijken. De informatie is vooral bedoeld voor inwoners van woningen van het selectiegebied van de aanvraag. Als het om uw woning gaat, heeft u hierover een brief ontvangen.

Aardgasvrij, hoe moet dat dan?

We kunnen niet zomaar zonder aardgas koken of ons huis verwarmen. Heel veel woningen moeten de komende jaren aangepast worden. Dat betekent in veel gevallen het (extra) isoleren van de woning, het installeren van een warmtepomp en bijvoorbeeld het gasfornuis vervangen voor een inductiefornuis.
Dit kan natuurlijk niet van de een op de andere dag. Als gemeente werken we dan ook graag samen met onze inwoners om deze klus te klaren.

Gemeente Vlissingen vraagt een rijksbijdrage aan voor aardgasvrije wijk

Een voorbeeld van een samenwerking met inwoners is het nationale Programma Aardgasvrije Wijken. Dit programma biedt gemeentes de mogelijkheid om een rijksbijdrage te ontvangen, om wijken in de gemeente aardgasvrij(klaar) te maken. De gemeente Vlissingen doet dit jaar een aanvraag voor de ruim 600 koop- en huurwoningen (van l’escaut woonservice) in het selectiegebied. Deze aanvraag komt voort uit het compensatiepakket Wind in de Zeilen. Dit pakket dient als vereffening voor het niet doorgaan van de verhuizing van de marinierskazerne naar Vlissingen. Het geeft ons de mogelijkheid om een aanvraag te doen voor een rijksbijdrage als onderdeel van het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW).

Als de bijdrage wordt toegekend, krijgt de gemeente 4 miljoen euro. Dat geld gaan we gebruiken om 641 woningen in het selectiegebied aardgasvrij(klaar) te maken.

Wilt u meer weten over deze aanvraag of heeft u als inwoners een brief ontvangen? In de volgende alinea's vindt u de meest gestelde vragen, informatie over de bewonersactiviteiten en het buurtpanel.

Meest gestelde vragen

Antwoorden op de meest gestelde vragen leest u in het document Meest gestelde vragen aardgasvrij wonen (pdf, 600 KB) (Lees voor).
Kunt u het antwoord op uw vraag niet vinden? Neem dan contact op met wijkcoördinator mevrouw M. (Michelle) Vos. Bereikbaar via telefoonnummer (0118) 48 72 51 of e-mail MVos@vlissingen.nl.

Nieuwsbrieven

Bewoners van het selectiegebied hebben inmiddels 2 nieuwsbrieven ontvangen.

Met deze nieuwsbrieven willen we de bewoners op de hoogte van ontwikkelingen in dit project. 
Bent u bewoner van het selectiegebied en wilt u reageren op de nieuwsbrief of meedoen met het project? 
Stuur een e-mail naar aardgasvrij@vlissingen.nl

Buurtpanel

Wilt u graag meepraten en meedenken over de veranderingen in uw wijk en uw woning? Dat kan! De komende tijd gaan we aan de slag met het samenstellen van een buurtpanel. Ook u kunt lid worden van het buurtpanel.
Dat betekent dat we samen met u gaan kijken hoe we de woningen in uw wijk aardgasvrij(klaar) kunnen maken. Dit kost u weinig tijd, maar levert wel een enorme bijdrage op aan het realiseren van ons gezamenlijke doel: een aardgasvrij Vlissingen. Binnenkort kunt u hier meer informatie vinden over hoe u lid kunt worden van het buurtpanel. Wilt u nu al uw interesse doorgeven? Stuur dan een e-mail aan MVos@vlissingen.nl.
 

Meer informatie over duurzaamheid en duurzaam wonen

U vindt nog veel meer informatie over het verduurzamen van uw woning op de pagina Duurzaam wonen

Vertalingen bewonersbrief 12 juli 2021

In the attached download table you will find the letter "Bewonersbrief" of 12 and 13 July 2021 in the Arab, English, Polish and Turkish language.

Downloads
TitelTypeDownloadLees voor
Nederlands_bewonersbrief_huurders Download Lees voor
Nederlands_bewonersbrief_woningeigenaren Download Lees voor
العربية_bewonersbrief_huurders Download Lees voor
العربية_bewonersbrief_woningeigenaren Download Lees voor
English_bewonersbrief_huurders Download Lees voor
English_bewonersbrief_woningeigenaren Download Lees voor
Polski_bewonersbrief_huurders Download Lees voor
Polski_bewonersbrief_woningeigenaren Download Lees voor
Tuerkce_bewonersbrief_huurders Download Lees voor
Tuerkce_bewonersbrief_woningeigenaren Download Lees voor
1e_Nieuwsbrief_Vlissingen_op_weg_naar_aardgasvrij_-_september_2021_definitief_-_leesbaar.pdf Download Lees voor
Tweede_nieuwsbrief_Vlissingen_op_weg_naar_aardgasvrij_.pdf Download Lees voor