Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Logo van Gemeente Vlissingen

Op weg naar aardgasvrij Vlissingen

In de gemeente Vlissingen worden alle woningen de komende jaren aardgasvrij. Als gemeente onderzoeken we hoe we samen met onze inwoners aardgasvrij kunnen worden.
Op deze pagina vindt u meer informatie over de rijksbijdrage die de gemeente Vlissingen aanvraagt in het nationale Programma Aardgasvrije Wijken. De informatie is vooral bedoeld voor inwoners van woningen van het selectiegebied van de aanvraag. Als het om uw woning gaat, heeft u hierover een brief ontvangen.

Aardgasvrij, hoe moet dat dan?

We kunnen niet zomaar zonder aardgas koken of ons huis verwarmen. Heel veel woningen moeten de komende jaren aangepast worden. Dat betekent in veel gevallen het (extra) isoleren van de woning, het installeren van een warmtepomp en bijvoorbeeld het gasfornuis vervangen voor een inductiefornuis.
Dit kan natuurlijk niet van de een op de andere dag. Als gemeente werken we dan ook graag samen met onze inwoners om deze klus te klaren.

Gemeente Vlissingen vraagt een rijksbijdrage aan voor aardgasvrije wijk

Een voorbeeld van een samenwerking met inwoners is het nationale Programma Aardgasvrije Wijken. Dit programma biedt gemeentes de mogelijkheid om een rijksbijdrage te ontvangen, om wijken in de gemeente aardgasvrij(klaar) te maken. De gemeente Vlissingen doet dit jaar een aanvraag voor de ruim 600 koop- en huurwoningen (van l’escaut woonservice) in het selectiegebied. Deze aanvraag komt voort uit het compensatiepakket Wind in de Zeilen. Dit pakket dient als vereffening voor het niet doorgaan van de verhuizing van de marinierskazerne naar Vlissingen. Het geeft ons de mogelijkheid om een aanvraag te doen voor een rijksbijdrage als onderdeel van het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW). Lees hier de samenvatting van de aanvraag.

Als de bijdrage wordt toegekend, krijgt de gemeente 4 miljoen euro. Dat geld gaan we gebruiken om 641 woningen in het selectiegebied aardgasvrij(klaar) te maken.

Wilt u meer weten over deze aanvraag of heeft u als inwoners een brief ontvangen? In de volgende alinea's vindt u de meest gestelde vragen, informatie over de bewonersactiviteiten en het buurtpanel.

Meest gestelde vragen

Antwoorden op de meest gestelde vragen leest u in het document Meest gestelde vragen aardgasvrij wonen (pdf, 600 KB) (Lees voor).
Kunt u het antwoord op uw vraag niet vinden? Neem dan contact op met wijkcoördinator mevrouw M. (Michelle) Vos. Bereikbaar via telefoonnummer (0118) 48 72 51 of e-mail MVos@vlissingen.nl.

Buurtpanel

Wilt u graag meepraten en meedenken over de veranderingen in uw wijk en uw huis? Dat kan! We zijn gestart met een buurtpanel. U kunt nog lid worden.
We kijken hoe we de woningen in uw wijk aardgasvrij(klaar) kunnen maken. Dit kost u weinig tijd, maar levert wel een enorme bijdrage op aan het realiseren van ons gezamenlijke doel: een aardgasvrij Vlissingen. Wilt u ook graag deel uit maken van het buurtpanel? Stuur dan een e-mail aan MVos@vlissingen.nl.

Downloads
TitelTypeDownloadLees voor
Vlissingen aardgasvrij, buurtpanel 24-01-2022 - presentatie Download Lees voor
Vlissingen aardgasvrij, buurtpanel 24-01-2022 - verslag Download Lees voor
Vlissingen aardgasvrij, buurtpanel 19-10-2021 - verslag Download Lees voor
Vlissingen aardgasvrij, overzicht vragen en antwoorden Download Lees voor

  

Meer informatie over duurzaamheid en duurzaam wonen

U vindt nog veel meer informatie over het verduurzamen van uw woning op de pagina Duurzaam wonen

Vertalingen bewonersbrief 12 juli 2021

In the attached download table you will find the letter "Bewonersbrief" of 12 and 13 July 2021 in the Arab, English, Polish and Turkish language.

Downloads

Als u moeite heeft om één of meerdere bestanden in de bijgevoegde downloadtabel te lezen of als dit onduidelijkheden voor u oplevert, neem dan contact op met de gemeente via telefoonnummer 14 0118 of e-mail gemeente@vlissingen.nl.

Downloads
TitelTypeDownloadLees voor
Toekenning_rijksbijdrage_10 maart_2022,_bewonersbrief Download Lees voor
Toekenning_rijksbijdrage_10 maart_2022,_persbericht Download Lees voor
Nederlands_bewonersbrief_huurders Download Lees voor
Nederlands_bewonersbrief_woningeigenaren Download Lees voor
العربية_bewonersbrief_huurders Download Lees voor
العربية_bewonersbrief_woningeigenaren Download Lees voor
English_bewonersbrief_huurders Download Lees voor
English_bewonersbrief_woningeigenaren Download Lees voor
Polski_bewonersbrief_huurders Download Lees voor
Polski_bewonersbrief_woningeigenaren Download Lees voor
Tuerkce_bewonersbrief_huurders Download Lees voor
Tuerkce_bewonersbrief_woningeigenaren Download Lees voor

Nieuwsbrieven

Downloads
TitelTypeDownloadLees voor
Nieuwsbrief 4, maart 2022 Download Lees voor
Nieuwsbrief 3, december 2021 Download Lees voor
Nieuwsbrief 2, november 2021 Download Lees voor
Nieuwsbrief 1, september 2021 Download Lees voor